Noua politică marchează o schimbare radicală față de pozițiile precedente ale țării în raport cu ideea de criptomonedă și vine la doar o zi după ce președintele Xi Jinping a catalogat-o drept o „descoperire importantă” care ar trebui exploatată.

Banca Centrală a Chinei a început să exploreze posibilitatea de a crea o criptomonedă proprie chiar din 2014, însă, cu toate acestea, toate tranzacțiile în bitcoin sau în alte astfel de monede au fost interzise. Iar până acum statul chiar a cenzurat orice mesaj în social media referitor la bitcoin.

Schimbarea de abordare a apărut recent, iar autoritățile au și votat o nouă lege care va intra ăn vigoare de la 1 ianuarie 2020 și care are scopul de a „facilita dezvoltarea afacerilor bazate pe criptomonede și de a asigura securitatea spațiului cibernetic și a informației”, arată jurnaliștii de la The Independent.

Criptomoneda chineză va fi lansată pe piață, cel mai probabil, la începutul anului viitor, iar anunțul pare să fi avut deja efecte pozitive și asupra celorlaltor unități valutare similare, precum bitcoin-ul. „Probabil, investitorii nu au putut ignore comentariile exprimare de președintele Xi Jinping și au reacționat prin creșterea expunerii bitcoin. Mai ales în contextul în care se zvonește că în China se va lansa o criptomonedă proprie, o altă dovadă că monedele digitale sunt viitorul”, a declarat analistul Nigel Green pentru publicația citată.