Cine vrea sa porneasca o afacere in Romania trebuie sa fie un adevarat Don Quijote, pregatit sa lupte cu morile de vant: timp pierdut la ghisee, munti de acte si birocratie inutila.

Zeci tineri cu idei au gasit insa solutia ca sa evite procedurile complicate - platforma de "crowd-funding", un concept care a functionat mai intai in Statele Unite, iar acum prinde teren si la noi.

Pe site-uri speciale, oameniii doneaza diferite sume de bani pentru un proiect si initiatorul ofera la schimb diferite recompense.

Sorin Neica, un antreprenor de 35 de ani din Brasov, a vrut sa usureze munca fotografilor asa ca a creat o tastatura speciala care ajuta la editarea pozelor.

"Ca sa deschid o fotografie ca sa editez trebuie sa apelez la shortcut-ul CRTL + O care inseamna open. Exact acelasi lucru, am sa inchid aceasta fereastra si acelasi lucru o poate face aceasta tastatura prin apasarea unui singur buton", explica Neica.

Ca sa poata obtine o minima finantare pentru cateva prototipuri, Sorin a postat proiectul pe o platforma din Statele Unite, kickstarter.com, unde a strans peste 24.000 de dolari in 20 de zile.

Oamenii vad filmuletul incarcat si ii doneaza bani. In schimb, in functie de suma donata, tanarul ofera de la multumiri speciale pe o retea de socializare pana la o tastatura.

"Un asemenea proiect cu atat mai mult in ziua de azi cand tehnologia are o viteza atat de mare de dezvoltare, pasii birocratiei din Romania sunt mult prea anevoiosi", a mai spus Sorin.

La Cluj, doi tineri ambitiosi si-au deschis o sala de escalada. Aveau banii necasari, insa cu timpul si-au dat seama ca ii depasesc cheltuielile. Si au cerut ajutorul unei platforme de crowdfunding din Romania. Intr-o luna au strans peste 2.000 de lei.

"Practic noi ofeream fiecarei persoane care ne dadea un banut o recompensa, incepand de la intrari la sala de escalada pana la abonamente, cursuri si iesiri la munte. Cu banutii adunati am cumparat prizele astea pe care le vedeti, care se folosesc in escaladarea in sine si pot sa zic ca ne-au prins foarte bine", spune Vlad Capusanu.

Un alt proiect de succes a fost si finantarea unui spectacol de teatru nonconformist. Cinci tineri actori si regizori din Cluj au strans peste 6.000 de lei ca sa monteze un spectacol de teatru in aeroportul din Cluj. Pentru banii primiti din donatiile online au impartit invitatii la premiera si afise cu autografe.

Deocamdata in Romania exista doar cateva platforme de finantare cum ar fi crestemidei.ro, multifinantare.ro, wearehere.ro., dar domeniul este in plina dezvoltare.

Share articol: