Un grup de cercetatori a reusit sa trimita informatii cu viteza de 255 terabiti pe secunda, adica 32 TBps, suficient pentru a transfera un film de 1GB in doua milisecunde. Oamenii de stiinta, din Olanda si Statele Unite ale Americii, au reusit astfel sa bata recordul de viteza intr-o retea dintr-o singura fibra optica, scrie extremetech.com.

Pana acum, cea mai rapida astfel de retea permitea transferul a 100Gb pe secunda, adica era de 2550 de ori mai inceata decat cea prezentata acum. 255Tb este similara cu suma intregului trafic de date prin Internet la orele de varf.

Pentru aceasta reusita merita felicitari cercetatori de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven si de la Universitatea din Florida Centrala. 

Oamenii de stiinta au reusit asta creand fibra optica multi-nucleica. Pana acum, asa ceva era dificil de construit, dar se pare ca cercetarea lor indica faptul ca bariera a fost depasita. Oamenii de stiinta au folosit fibra cu 7 nuclee individuale, aranjate in hexagon. Lungimea ei a fost de un kilometru.