Dacă te simți neajutorat în fața epidemiei de coronavirus și nu știi ce ai putea să faci pentru a-i ajuta pe cei din jur, în această perioadă în care deplasările și interacțiunile sunt limitate la minimum, cercetătorii de la Stanford au găsit o soluție. Acum îi poți susține să ajungă mai aproape de un remediu, donând timpul în care computerul tău este pornit, dar nu îl folosești. 

Instalând un program pe laptopul sau calculatorul lor de acasă, ce rulează în fundal atunci când stațiile nu sunt utilizate activ, oamenii îi pot ajuta pe experți să realizeze calcule complexe pentru a afla mai multe despre COVID-19.

Aplicația se numește Folding@home și a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Stanford, fiind o modalitate cunoscută prin care este sprijinită cercetarea în materie de vindecare a bolilor și descoperire a medicamentelor de mai bine de 20 de ani.

Principalul scop al acestui proiect este analizarea distribuției proteice – adică a procesului biologic ce descrie aranjamentul proteinelor și forma lor în interiorul unei celule. Descoperirea cât mai multor informații referitoare la modul în care proteinele se poziționează în interiorul celulelor virale poate ajuta la dezvoltarea de tratamente pentru anumite boli.

În cazul COVID-19, infecția ajunge în plămâni, iar analizarea felului în care proteinele se distribuie și interacționează cu celelalte componente ale celulei îi pot ajuta pe oamenii de știință să găsească soluții pentru stoparea conexiunilor dăunătoare. O metodă prin care se poate face acest lucru este simularea pe calculator.

Când vine vorba despre virusuri, este important de înțeles cum se ajunge la distribuția proteică specifică. Aceste cunoștințe sunt vitale pentru dezvoltarea de medicamente eficiente.

„Datele pe care utilizatorii ne pot ajuta să le generăm vor fi diseminate rapid și transparent, ca parte a unei colaborări științifice a mai multor laboratoare din lume, oferindu-le cercetătorilor noi metode și instrumente, ce pot duce la noi oportunități pentru dezvoltarea de remedii și tratamente ce pot salva omenirea”, a declarant Greg Bownam, directorul Folding@home.

Deși poate părea de o complexitate uriașă, utilizatorii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că aplicația face toate treaba și, odată instalată, oamenii nu trebuie să facă nimic altceva. Dacă își doresc să susțină combaterea COVID-19, atunci aceștia trebuie să aleagă opțiunea „Any Disease”. Aplicația poate fi pornită și oprită oricând și lucrează automat, în funcție de momentele în care computerul nu este ocupat cu altceva.

„Aceste structuri de calcul sunt enorme și orice mic ajutor contează. Fiecare simulare realizată pe un computer al utilizatorului este ca și cum am cumpăra un bilet la loterie. Cu cât luăm mai multe, cu atât avem mai multe șanse să câștigăm premiul cel mare”, a mai spus Bowman.
 

Share articol: