BBC anunta ca aplicatia de mesagerie, WhatsApp, va cripta toate mesajele utilizatorilor incepand de marti. Cu criptarea end-to-end, mesajele sunt criptate ceea ce inseamna ca responsabilii companiei nu vor putea sa citeasca mesajele care circula intre utilizatori nici macar la solicitarea fortelor de ordine.

Acest update de securitate a fost facut in contextul dezbaterilor internationale cu privire la cat de mult acces ar trebui sa aiba serviciile de informatii si de securitate ale statelor asupra diferitelor mijloace de comunicare online, in special dupa razboiul in instanta dintre FBI si Apple. FBI i-a solicitat companiei Apple sa decripteze un iPhone ce i-a apartinut unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din orasul californian San Bernardino, considerat un act terorist, in care si-au pierdut viata 14 persoane. Aceasta solicitare a fost respinsa de compania de tehnologie, insa pana la urma autoritatile americane au putut decripta informatiile si fara interventia Apple.

WhatsApp a inceput sa dezvolte un sistem de criptare a mesajelor "end-to-end" inca de acum 2 ani, cu ajutorul unui software oferit de organizatia nonprofit din domeniul securitatii online Open Whisper Systems. Initial, sistemul de criptare era asigurat in mod implicit doar pentru mesajele in format text intre doi utilizatori, dar mesajele pe grupuri de comunicare sau cele care contin pe langa text si fotografii, videoclipuri sau inregistrari audio nu erau protejate complet.

Amnesty International a numit mutarea o "victorie uriasa" pentru libertatea de exprimare: "Este incurajata abilitatea oamenilor de a comunica si a se exprima fara teama. Este o victorie imensa pentru confidentialitate si libertatea de exprimare, in special pentru activisti si jurnalisti care depinde de comunicarea de incredere pentru a-si face treaba fara sa-si puna viata in pericol".

Si profesionistii in securitate au primit multumiti mutarea. Aceasta cu siguranta insa va irita si mai mult agentiile de securitate, Departamentul de Justitie din SUA exprimandu-si recent ingrijorarea in ceea ce priveste informatiile inaccesibile distribuite pe device-uri. In Marea Britanie, WhatsApp a fost un subiect de dezbatere din acelasi motiv, dorindu-se interzicerea ei inca dinainte sa fie implementata criptarea end-to-end.

WhatsApp, aplicatie detinuta de catre Facebook, a depasit pragul de 1 miliard de utilizatori.