O statistica realizata de Comisia Europeana arata ca jumatate dintre aceste jocuri le iau bani utilizatorilor. Consumatorii sunt vulnerabili, cred comisarii, pentru ca nu sunt constienti ca li se intampla acest lucru.

Desi spune ca nu este o impatimita de jocuri, Gabriela are cateva instalate pe telefon.

"Nu stiu la ce categorie sa le bag, da, cu plata. pentru ca la un moment dat daca vrei ceva trebuie sa platesti", spune ea.

Mai bine de jumatate dintre jocurile online prezentate drept gratuite au si aplicatii cu plata, arata un studiu al Comisiei Europene.

"Pana intr-o suta de lei am cheltuit in ultimul an pe aplicatii. Ar trebui sa ceara de la inceput un joc corect si decent si cinstit pe un joc full", spune un utilizator.

Prinsi, utilizatorii nu-si dau seama cat de mari sunt sumele pe care le risipesc.

Consumatorii nu sunt pe deplin constienti de banii pe care ii cheltuie. Copiii sunt vulnerabili la jocurilor descarcate gratuit, care nu pot fi jucate gratuit, spune comisarul UE pentru Justitie, Viviane Reding.

Uniunea Europeana ar vrea sa schimbe regulile dupa care sunt descarcate de pe site-urile de specialitate jocurile online aparent gratuite. Daca acestea contin cel putin o aplicatie pentru care trebuie sa dati bani, butonul gratuit va fi transformat in butonul cu plata.

De asemenea oficialii europeni cer ca producatorii de jocuri sa prezinte costurile reale si sa ii oblige pe utilizatori sa introduca datele cardului de fiecare data cand cumpara ceva.

Compania lui Boby Voicu ofera online turnee de Solitaire. Intre etape asteptati 15 minute. Daca vreti sa jucati incontinuu platiti.

"Te intreaba esti sigur ca vrei sa cumperi acest lucru pentru suma de? Totul iti arata ca vei cheltui bani pentru treaba asta. Utilizatorii au toata informatia", spune Boby.

Mai mult, dezvoltatorii celui mai popular joc al momentului spun ca analizeaza constant platile si ii opresc pe oameni atunci cand depasesc o anumita suma.

"Analizam constant platile facute de utilizatori si ii oprim sa mai plateasca daca depasesc o anumita suma", spune dezvoltatorul Candy Crush.

Una peste alta, expertii Uniunii Europene asteapta propunerile dezvoltatorilor de jocuri ca sa decida apoi daca transforma recomandarile in obligatii.