Romania se afla sub media Uniunii Europene la capitolul utilizarea internetului, arata cifrele date publicitatii de reprezentanta Comisiei Europene in tara noastra. Datele spun ca in Romania reteaua este folosita de 48% din locuitori, fata de 75% cat este media UE.

Documentul referitor la Piata unica digitala arata ca 39% dintre romani nu au utilizat niciodata internetul, in vreme ce media UE este de 18%. 

Studiul mai spune ca 17% dintre utilizatorii de internet din Romania se informeaza online atunci cand cumpara un produs, media UE fiind de 63%. Cand vine vorba de cumparaturilor online transfontaliere, procentul scade pana la 2% din total utilizatori din Romania, fata de 18% cat este media statelor membre.

Peste o treime dintre utilizatorii de internet din Romania sunt ingrijorati cu privire la securitatea datelor atunci cand se ia in calcul o plata online, iar 22% se tem ca nu is vor primi produsele comandate.

Statistica mai arata ca doar 7,3% dintre IMM-uri romanesti vand produse/servicii online, in comparatie cu media UE, de 15%. 

Datele europene releva faptul ca, in Romania, 54% dintre gospodarii utilizeaza servicii fixe broadband, iar 43% sunt conectate la servicii mobile in banda larga. Pe de alta parte, in 25% dintre gospodariile rurale de la noi exista acoperire broadband, fata de media UE de 18%.