Doi americani, specialisti in securitate informatica, au vrut sa arate cat este de simplu pentru un hacker sa preia controlul unei masini in trafic.

Charlie Miller, cercetator in domeniul securitatii la Twitter, si Chris Valasek, sef al departamentului de cercetare in domeniul securitatii vehiculelor la IoActive, au facut acum un experiment cu un Jepp Cherokees folosind o vulnerabilitate de tip 0-day.

In trecut, au mai bifat experimente similare pe Ford Escape si Toyota Prius. Ei estimeaza ca in jur de 500.000 de masini sunt vulnerabile unui astfel de atac, scrie wired.

Soferul masinii, un jurnalist, a stiut ca urmeaza sa se intample ceva, dar nu a stiut si ce. Tot ce i-au  promis cei doi a fost ca nu va pati nimic in timpul experimentului.

Hackerii s-au jucat cu aerul conditionat, cu aparatul de radio si cu stergatoarele. Apoi au inceput sa se distreze pe bune. I-au taiat transmisia, astfel ca soferul apasa degeaba pe acceleratie. Jeepul si-a pierdut din viteza pana aproape ca s-a oprit. 

Hackerii pot face masina sa accelereze sau sa decelereze ori sa franeze brusc. De asemenea, ei pot sa opreasca anumite sisteme. In plus, pot sa controleze volanul in mod marsarier, sistemul GPS si ecranele.

Prin acest experiment, cei doi au dorit sa atraga atentia asupra faptului ca masinile au tot mai mult soft si, prin urmare, trebuie acordata o atentie sporita sistemelor de securitate IT.

Cei doi hackeri spun ca au lucrat un an pentru a face softul care le-a permis sa sparga masina.