Miliarde de SMS-uri par incomplete daca nu au un "smiley face" sau un alt emoticon. Ramane de vazut daca folosirea lor este doar o scuza pentru cei care "nu au cuvintele la ei".

"Ma bucur ca ne-am vazut ieri :)" sau "Nu pot ajunge maine la petrecere :(" sunt doar doua modele de mesaje care circula zilnic intre telefoane sau prin instant messaging. Practic, este de neconceput ca un mesaj sa nu aiba cel putin un emoticon, cum au fost numite aceste semne inventate la finalul anilor '90. Povestea a inceput in Japonia, unde un angajat am companiei de telefonie mobila DoCoMo a inventat 176 de "fete", inspirate din cultura manga, care sa inlesneasca discutiile dintre tineri.

"Emoji" (de la "e" - desen, "moji", personaj), cum au fost numite initial micile "desene explicative" s-au raspandit cu o viteza ametitoare, numarul lor ajungand la 722 de "fete" recunoscute si folosite in comunicare pe telefon sau mesagerie instant. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca folosirea acestora i-a facut pe tineri sa nu se gandeasca prea mult atunci cand scriu un text, nu putine fiind mesajele in care numarul emoticoanelor este mai mare decat al cuvintelor.

Acest fapt nu pare sa-i ingrijoreze pe cei din industrie, o companie (cum alt altfel de cat japoneza) reusind sa "produca" 3 milioane de dolari pe luna din vanzarea de emoticoane speciale. Mai mult, exista un limbaj special, iConji, unul format din 1.200 de simboluri gata sa suplineasca orice cuvant din vocabularul celor care le utilizeaza.
 

Share articol: