Aplicatiile pentru telefonul mobil precum Angry Birds sau Google Maps au fost folosite pentru a culege date personale ale utilizatorilor, spun mai multe documente oferite de Edward Snowden. Informatiile ar fi ajuns la National Security Agency din SUA si la Guvernul Marii Britanii.

Potrivit lui Snowden, prin aplicatiile care ar fi oferit date pe tava se mai numara Facebook, Flickr si Twitter.

Se crede ca respectivele aplicatii ar fi oferit date incepand din 2007, anul in care NSA a primit un buget record, de 767 de milioane de dolari, comparativ cu 204 milioane de dolari cat avea cu un an inainte, scrie dailymail.

Printre informatiile colectate despre utilizatori se numara coordonatele geografice, varsta si apartenenta etnica

Deocamdata nu este clar daca firmele care au produs aplicatiile respective cunosteau faptul ca agentiile guvernamentale monitorizeaza clientii lor. Cei de la Rovio sustin ca nu stiau ca asa ceva se intampla.

Documentele prezentate de Snowden arata ca guvernele erau capabile sa obtina datele despre utilizatori in timp ce aceste date mergeau spre advertiseri - acele companii care cumparau reclama de la firmele de aplicatii.

Potrivit lui Snowden, informatiile primite de NSA si de Guvernul Britanic erau impartite in "telefonie traditionala", "aplicatii sociale", "aplicatii geografice", "http linking", "webmail", "MMS", aplicatii legate de reclame si altele.

De fiecare data cand deschizi Google Maps, NSA stie unde esti. Informatiile GPS nu sunt criptate

Poate cel mai ingrijorator lucru este ca NSA poate sa porneasca microfonul telefonului tau fara sa iti dai seama si sa inregistreze ceea ce se intampla in jurul tau.

De asemenea, agentii pot accesa si alte fisierele stocate pe telefon, pe langa mesaje text, fotografii, calendar sau email. Practic, cei de la NSA sunt capabili sa vada tot continutul telefonului tau, scrie gsmarena.