Facebook pregateste schimbare dupa schimbare. Ultima surpriza pe care Zuckerberg a rezervat-o utilizatorilor a fost descoperita de un student, Andrew Aude, in Facebook Messenger. In curand, Facebook va permite transferuri de bani si plati intre utilizatori, aproape la fel de usor precum trimiti o poza.

Noua functie e ascunsa in codul sursa al aplicatiei de mesagerie pentru iOS. Nu este disponibila deocamdata. Aude a descoperit optiunea folosind Cycrypt, un program pentru developeri. Americanul a reusit sa faca mai multe capturi de ecran si chiar un video, dupa ce a activat optiunea. Oficialii Facebook au refuzat orice comentariu pe tema asta, conform Techcrunch.

Versiunea existenta pe telefonul studentului de la Stanford functioneaza doar dupa ce utilizatorul adauga un card de debit. Platile nu se pot face deocamdata prin PayPal si nici prin carti de credit sau folosind direct contul bancar. Prima referinta la codul-sursa pentru optiunea de plati prin Facebook Messenger a facut-o specialistul in securitate informatica Jonathan Zdziarski, in urma cu o luna.


Loading

Facebook Messenger Payments feature demoed by @andyplace2 for TechCrunch

View on Instagram

Intentia Facebook nu e noua. Zuckerberg si-a facut cunoscute planurile in luna iulie, cand a anuntat si rezultatele financiare pe trimestrul 2. “Vom suprapune la un moment dat Messenger-ul si platile online, dar mai avem mult de lucru pana atunci”, a fost anuntul lui Zuckerberg. Creatorul Facebook i-a avertizat atunci pe analisti sa nu includa deocamdata in evaluarile lor si aceasta optiune.

Se pare ca Facebook se misca destul de repede, desi nu e clar inca modul in care compania va monetiza tranzactiile. Facebook ar putea percepe o mica taxa pentru fiecare tranzactie sau ar putea decide sa monetizeze totul mai tarziu, dupa introducerea unei alte optiuni interesante. Andrew Aude, cel care a analizat codul-sursa al aplicatiei Messenger pentru iOS, spune ca a a descoperit o taxa de 0,40-0,50 dolari / tranzactie.

Optiunea interesanta de care vorbeam va fi introducerea unui nou buton, “Cumpara acum”, care sa faca intrarea Facebook si pe piata de e-commerce. Dar aceasta facilitate apartine deocamdata unui viitor mai indepartat. Deocamdata, Messenger-ul Facebook permite doar plati individuale, de la un utilizator la altul. Tot Zuckerberg a promis insa ca “in curand vom oferi si plati multiple”.

Cel mai probabil, optiunea de plati intre utilizatori va fi introdusa mai intai in SUA, poate la inceputul anului viitor. Va fi doar in pas in batalia aplicatiilor de mesagerie, dar ar putea intra si pe piata cu totul noua: cea a transferurilor de bani, dominata acum de giganti precum Western Union, PayPal sau MoneyGram.