Mark Zuckerberg a reactionat dupa criticile primite de la utilizatorii care nu inteleg de ce serviciul Safety Check a fost activat pentru atentatele de la Paris, dar nu si in cazul celor de la Beirut. “Pana ieri, politica noastra era sa activam Safety Check doar pentru dezastrele naturale. Am schimbat acest plan si acum vom activa serviciul si pentru mai multe dezastre umane”, e raspunsul lui Zuckerberg dupa avalansa de critici.

Atentatele de la Paris sunt primul caz in care Facebook a activat Safety Check pentru alta situatie in afara calamitatilor. Serviciul a fost introdus in 2014 si activat de cateva ori, in cazul dezastrelor precum cutremurele din Nepal , Chile, Afganistan, al uraganului Patricia din SUA, sau al taifunului Ruby, care a lovit Filipine.

Totusi, imediat dupa activarea serviciului pentru Paris, multi utilizatori au inceput sa se intrebe de ce nu s-a putut face asta si in Beirut, unde un atentat mult mai putin mediatizat a ucis totusi 40 de oameni. Zuckerberg a raspuns cinic: “Aveti dreptate ca sunt si alte conflicte importante in lume. Ne pasa despre egalitatea tuturor oamenilor si vom munci din greu pentru a ajuta cat putem de mult pe cei care sufera din cauza acestor situatii.”

O alta masura luata de Facebook, care a atras criticile utilizatorilor, a fost posibilitatea de a adauga un layer in  culorile steagului Frantei la poza de profil. Din nou, oamenii au reactionat si au cerut si un steag al Libanului, cerand sefilor Facebook sa aiba in vedere o perspectiva globala, nu doar una occidentala.