Un judecator federal a decis saptamana trecuta ca organele legii pot crea profiluri false pe retelele de socializare pentru a verfica suspecti ai unei incalcari a legii. Politistii pot ademeni suspectii devenind prieteni cu ei si apoi pot folosi dezvaluiri facute de acestia pe Facebook, Instagram sau alte retele de socializare pentru a-i aduce in fata unui judecator!

Judecatorul William Martini a respins o motiune a unui acuzat de a interzice dovezile descoperite pe contul sau de Instagram dupa ce a fost conectat cu un cont creat de un ofiter de politie. Acuzatul, Daniel Gatson, a argumentat ca politia nu avea dreptul de a-i verifica lui contul de Instagram. Insa Judecatorul Martini a motivat decizia spunand ca, din moment ce Gatson a acceptat cererea de prietenie din partea ofiterului de politie, a permis organelor legii sa vada fotografii si sa afle alte informatii postate pe Instagram. Ca rezultat, politia nu a mai avut nevoie de mandat de cercetare.

Organele legii au inceput sa foloseasca in ultimul an conturi false, enervand astfel retelele de socializare, inclusiv pe cei de la Facebook si Instagram. Primii s-au declarat "ingrijorati" de faptul ca utilizatorii ofera acordul legal de a li se cauta in conturi devenind prieteni cu politisti ce folosesc aceste conturi false.

In luna octombrie, Facebook a trimis o scrisoare ca DEA (Drug Enforcement Administration din Statele Unite) cerand sa nu mai creeze conturi false pe reteaua de socializare.

"Actiunile inselatoare ale DEA ameninta integritatea comunitatii noastre" i-a transmis Joe Sullivan, chief security office pentru Facebook, lui Michelle Leonhart. "Folosirea Facebook-ului dandu-te altcineva abuzeaza increderea si ii face pe oameni sa se simta in nesiguranta cand folosesc serviciul nostru"