Zeci de mii de europeni care faceau tranzactii online cu ajutorul calculatorului sau telefonului s-au trezit ca le lipsesc din cont intre 500 de euro si 250.000 de euro. Afectati au fost atat clientii persoane fizice ai bancilor, cat si firmele.

Compania de securitate Check Point, cea care a facut public atacul, spune ca in total au fost furati bani din 30.000 conturi. Iar suma totala stransa de cei care au pus la cale schema se ridica la 36 de milioane de euro.

Atacul a fost unul foarte sofisticat si a vizat atat infectarea calculatoare, cat si a telefoanelor mobile. Firma de securitate a publicat un document de 18 pagini care prezinta pe larg cum s-a intamplat.

Atacul, botezat Eurograbber, viza clientii bancilor si utiliza o combinatie sofisticata de malware directionat spre calculatoare si dispozitive mobile, dar si un server de comanda si control. Cei care au pus la cale totul au utilizat toianul Zeus, o unealta foarte folosita pentru inregistrarea caracterelor tastate.

Intai de toate erau infectate PC-urile victimelor, apoi telefoanele lor mobile cu Android sau BlackBerry OS, pentru a intercepta SMS-urile si a trece de procesul de autentificare. Atacatorii reuseau, astfel, sa faca transferuri automate din conturile victimelor in mai multe conturi din diferite parti ale Europei, scrie TheNextWeb.

Specialistii in securitate spun ca vom vedea tot mai multe atacuri de acest tip in urmatoarea perioada.