O firma de securitate, Raytheon, a dezvoltat programul Rapid Information Overlay Technology (RIOT), care mineaza date de pe retelele de socializare precum Facebook, Twitter, Foursquare si Gowalla, pentru a monitoriza in secret utilizatorii si a le prezice actiunile viitoare, in stilul filmului Minority Report / Raport special, in care joaca si Tom Cruise. 

Intr-o demonstratie video care a fost ulterior retrasa, Brian Urch, principalul cercetator al companiei, a aratat cat de usor poate softwareul sa analizeze actiunile tale din trecut pentru a le prezice pe cele din viitor. Imaginile prezentate arata cum RIOT analizeaza datele unui angajat si prezice cu exactitate ora si locul unde acesta poate fi gasit in fiecare zi de luni, scrie techradar.

Softwareul arata ca o versiune malefica a Google, care utilizeaza date colectionate de pe principalele platforme sociale. Pozele postate de utilizatori sunt folosite pentru a extrage informatii precise despre data si locul unde au fost facute, reusind sa prezica unde va fi utilizatorul. Softul poate sa citeasca informatiile de tip EXIF ale fotografiilor, care includ data si ora plus, incepand din 2009, si coordonatele GPS.

Oficial, programul RIOT nu a fost vandut nimanui deocamdata, desi guvernul SUA si-a aratat deja interesul.

RIOT este un sistem urias de analiza a datelor, la care lucram impreuna cu alte industrii, laboratoare de stat si parteneri comerciali, pentru a transforma cantitati masive de date in informatii utile sistemului de securitate nationala”, a declarat reprezentantul companiei, Jared Adams, pentru The Guardian.

Agentiile de securitate americane au mai folosit, in trecut, platformele de socializare in razboiul contra terorismului, asa ca interesul pentru RIOT are toate motivele sa fie foarte ridicat.