Doua dintre cele mai mari multinationale din lume care au carduri de credit si debit, Mastercard si Visa, planuiesc sa schimbe sistemul de parolare. Actualele sisteme - MasterCard SecureCode si Verified al celor de la Visa - se bazeaza amandoua pe protocolul 3D Secure, creat de catre cei de la Visa pentru a reduce tranzactiile frauduloase online.

Ii face pe oameni sa introduca o parola intr-un pop-up window, pentru ca banca sa poata confirma identitatea utilizatorului inainte de completarea tranzactiei. Retailerii au fost incurajati sa adopte protocolul pentru ca reduce taxarea frauduloasa.

Este insa o metoda deloc populara printre cumparatorii online, pentru ca e necesar sa folosesti o parola complexa pe calculator si e usor sa o uiti, si pentru ca poate fi dificil sa-ti dai seama daca acele pop-up-uri sunt legitime sau frauduloase. Parolele sunt si ele vulnerabile pentru ca sunt repetate pentru autentificare si pot fi descoperite, facand ca acel cumparator sa fie predispus la frauda.

MasterCard si Visa au inventat astfel un nou sistem 'invizibil' de autentificaer, numit 3D Secure 2.0, menit sa stopeze problemele si dependenta de acele parole ca mod de a verifica identitatea. In cazul in care autentificarea este necesara, detinatorul cardului va putea sa se auto-identifice cu ajutorul unor parole unice sau prin amprenta biometrica. Mastercard face si teste pentru recunoasterea chipului sau a vocii pentru autentificare si cu bratari care autentifica detinatorul cardului cu ajutorul ritmului cardiac unic.

"Cu totii vrem o experienta cat mai simpla. Vrem sa-i identificam pe oameni dupa cine sunt, nu dupa ce isi aduc aminte. Avem prea multe parole pe care trebuie sa ni le amintim si asta ofera probleme in plus atat consumatorilor, cat si afacerilor" a declarat Ajay Bhalla, presedintele enterprise security solutions la Mastercard.

Noul 3D Secure 2.0 ar putea sa fie adoptat de la inceputul lui 2015, urmand sa inlocuiasca sistemul curent 3D Secure.