Doar 14% dintre cei care folosesc aplicatiile de mesagerie stiu sa se protejeze corect de hackeri.

Cercetatorii au aflat ca numai 14% dintre utilizatorii aplicatiilor de mesagerie stiu ca activeze corect sistemul criptare, astfel incat conservatiile lor sa nu poata fi citite de altii.

In cele mai multe cazuri, hackerii pot intercepta foarte usor mesajele, fara ca persoana care le trimite sau destinataroul lor sa afle ce s-a intamplat.

Studiul a fost realizat de Elham Vaziripour, doctorand la Universitatea Brigham Young si a vizat aplicatiile Viber, Facebook Messenger si WhatsApp, scrie Daily Mail.

In cazul Facebook Messenger, aplicatia nu asigura automat criptarea mesajelor, iar utilizatorii trebuie sa o seteze singuri.
Viber si WhatsApp au un sistem automat de criptare end-to-end, iar utilizatorii se considera in siguranta.

In realitate insa, pentru ca mesajele sa fie cu adevarat protejate utilizatorul trebuie sa foloseasca o "ceremonie de autentificare".

Prin aceasta, el se asigura ca ia legatura doar cu persoana cu care vrea sa discute, fiind imposibil ca altcineva sa le intercepteze discutia.

Fara aceste setari insa, pe care putini le fac, un hacker poate decripta usor un mesaj trimis unei persoane din lista de prieteni.

Dupa ce il citeste, il cripteaza din nou si il trimite la destinatar. Astfel, nici utilizatorul care a trimis initial mesajul, nici destinatorul nu vor afla ca altcineva a citit discutia lor. Din pacate, foarte putini utilizatori stiu ca exista acest risc.

In cadrul studiului, numai 14% dintre participanti au stiut cum sa isi cripteze corect mesajele. Cei mai multi au considerat ca pot fi siguri ca discuta cu prietenul dorit, pentru ca i-au recuoscut poza de profil sau anumite formulari din exprimare.

Din pacate, setarea ceremoniei de autentificare este destul de dificila, iar studiul a demonstrat ca un utilizator are nevoie, in medie, de aproximativ 11 minute pentru a face acest lucru.

Share articol: