Panos Pictures si World Photography Organisation (WPO) au lansat in colaborare documentarul social #FutureofCities, o initiativa Sony Global Imaging Ambassadors.

Primul proiect reda prin imagini uimitoare o perspectiva asupra sistemului de transport in comun din Beijing, care este utilizat de mai mult de 9 milioane de oameni zilnic, tendinta pentru apicultura urbana intalnita pe acoperisurile din Londra, revitalizarea canalului raului Los Angeles si fenomenul in voga care aduce in Marea Britanie conceptul de cinema cu cada. Blogul proiectului #FutuerofCities este disponibil la adresa futureofcities.tumblr.com.

Cum arata viitorul oraselor?
Bazandu-se pe munca a cateva zeci de fotografi, aceasta initiativa isi propune sa exploreze evolutia oraselor in intreaga lume, dar si adaptarea la migrarea la scara mare a populatiei din zone rurale si suburbane catre cele urbane. Se estimeaza ca pana la jumatatea acestui secol, aproximativ 75% din populatia globului va locui in orase, astfel ca fotografii agentiei Panos au inceput sa documenteze aceste miscari prin subiecte ca agricultura urbana, case ecologice, inovatii tehnologice, copii la joaca, spatii verzi, masuri economice si multe altele. Zonele principale cercetate includ China, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Mexic si Brazilia, completate de povesti din Africa, Asia si Europa de Nord.


Proiectul #FutureofCities include o selectie de imagini realizate cu camere foto Sony.

1. Adam Dean, China: Metroul din Beijing
Mare, aglomerat si plin de viata: metroul din Beijing este al doilea cel mai mare sistem de transport din lume, cu o infrastructura ce cuprinde 465 de kilometri de cale ferata deservind zona
urbana si suburbana a metropolei Beijing. Inaugurat in 1969, acesta dispune acum de 17 linii cu mai mult de 232 de statii si transporta zilnic aproximativ 9,5 milioane de calatori. Pentru a putea deservi numarul in crestere de persoane, planurile de expansiune vizeaza dublarea retelei pana in anul 2020. Locuind in Beijing, Adam a documentat acest labirint subteran si milioanele de navetisti care depind de metrou pentru a ajunge dintr-un punct in altul al metropolei in fiecare zi. Galeria completa de imagini este disponibila aici.

2. Abbie Trayler-Smith, Marea Britanie, Mierea Londoneza
Numarul albinelor este in scadere, cu toate acestea ele continua sa joace un rol important in ecosistemul planetei. Fara albine, multe dintre fructele si legumele noastre preferate ar putea disparea din magazine si o treime din rezerva de hrana nu ar mai exista. Se estimeaza ca fara influenta benefica a albinelor, viata pe Pamant ar disparea de asemenea intr-un orizont de timp de patru ani. in ciuda reducerii numarului lor , tendinta de a practica apicultura in zonele urbane este din ce in ce mai raspandita pe acoperisurile marilor orase din intreaga lume. Abbie a vizitat acoperisurile din Londra si a documentat pasiunea locuitorilor pentru cresterea albinelor. Galeria de imagini este disponibila aici.

3. Carolyn Drake, Statele Unite, Raul Los Angeles, partea 1
Municipalitatea din Los Angeles are in plan restarurarea canalului Raului Los Angeles cu un buget de peste un milliard de dolari pentru a imbunatati astfel ecologia raului si pentru a transforma zona intr-un atractiva atat pentru rezidenti, cat si pentru turisti. Se estimeaza ca acest proiect va genera investitii de miliarde de dolari din dezvoltarea comerciala si rezidentiala. Asa cum noteaza un articol publicat pe 24 mai 2014 in Los Angeles Times, gentrificarea inevitabila a zonei ar putea avea un impact negativ asupra generatiilor de muncitori care au locuit de-a lungul timpului langa rau. Carolyn a fotografiat canalul raului de la bazinul Sepulveda si din centrul orasului si a discutat cu rezidenti, cu activisti si cu artisti despre aceasta situatie. Galeria de imagini este disponibila aici.

4. Guy Martin, Marea Britanie, Unora le place fierbinte
Un raport recent arata ca orasele care “se joaca impreuna raman impreuna”. Bristol, situat in sud-vestul Angliei este unul dintre orasele care stau in avangarda acestei gandiri, si care a gazduit recent primul cinematograf “in cada”. Evenimentul a reunit straini in aceeasi cada si i-a indemnat sa urmareasca un film proiectat pe doua ecrane gigant. Guy a documentat acest eveniment in incercarea de a explora micile momente si relatii legate de acest prilej. Galeria foto completa este disponibila aici .


Blogul #FutureofCities
Initiativa #FutureofCities face apel si la ceilalti fotografi ai comunitatilor reunite in jurul Sony si WPO, dar incurajeaza totodata publicul sa posteze propriile fotografii pe canalele de social media folosind hashtag-ul #FutureofCities.

in cadrul proiectului a fost lansat si blogul care are ca scop reunirea celor mai patrunzatoare, interesante, inovatoare si capivante imagini si comentarii ale campaniei #FutureofCities, dar si sublinierea interviurilor aditionale cu imagini ale fotografilor participanti. Blogul este disponibil la adresa futureofcities.tumblr.com

Adrian Evans, director al Panos Pictures comenteaza: “Ceea ce face acest proiect si mai
interesant este abordarea vasta pe care o are; atat de multi oameni se pot simti legati de importanta subiectului. Cum mai mult de jumatate din populatia globala locuieste deja in orase, suntem toti constienti de bucuriile si provocarile asociate mediului urban. intr-adevar, cei mai multi dintre noi si-au creat deja o idee despre cum vrem sa arate orasele noastre in viitor. Sony a pus din nou la dispozitia fotografilor Panos cele mai noi tehnologii in materie de camere foto pentru a le permite acestora sa exploreze si sa aduca la viata proiectul #FutureofCities.”

Cei care doresc sa se implice in acest proiect pot posta pe conturile de Instagram, Twitter sI Facebook cu hashtag-ul #FutureofCities.

Imaginile sunt disponibile pe site-ul sgia.worldphoto.org

Share articol: