Un programator francez pe nume Gabriel Morin publica zilele trecute un articol prin care isi explica decizia de a se muta din Paris in Bucuresti. Aceasta a fost si cea mai apreciata postare din saptamana pe Medium, adunand aproape 21.000 de share-uri doar de pe Facebook.

Textul sau, meticulos documentat, prezinta Romania ca pe o tara al carei sector IT este in ascensiune, spre deosebire de imaginea de stat sarac si plin de cersetori creata in Occident inclusiv prin filme de tipul “The Romanians Are Coming”.

Gabriel Morin vede Romania cu alti ochi si si-a dorit sa prezinte lucrurile frumoase, care nu prea apar in presa de limba engleza, concentrata pe povestile negative. El vorbeste despre lupta impotriva coruptiei purtata de DNA, care a adus in fata legii numeroase persoane influente, inclusiv pe fostul premier Victor Ponta, despre cafenelele din Bucuresti, despre trupe locale precum Golan, dar mai ales despre industria IT, care creste vazand cu ochii. 

Morin spune, la finalul articolului:

“Lucrurile se misca mai repede decat le place romanilor sa recunoasca, si totul depinde doar de ei, pentru ca tara are un potential urias. Tot de ei depinde si sa comunice mai mult despre lucrurile minunate pe care le fac si, prin urmare, sa schimbe imaginea pe care o au in lume”

 

Cine este Gabriel Morin

Programatorul francez s-a mutat in Romania la jumatatea lunii iulie, dupa ce in prealabil vizitase Bucurestiul si se indragostise de el. In vremea aceea lucra la Nadeo, un studio detinut de Ubisoft.

Cand m-am intors in Paris, dupa prima mea vizita in Bucuresti, m-am dus direct la serviciu dupa ce avionul a aterizat. Am ajuns acolo, si era un nou baiat la sediu. L-am intrebat de unde e. Mi-a zis ca din Bucuresti. I-am spus: prietene, tocmai vin de acolo, eram acolo de dimineata si chiar ti-am adus cozonac”.

A decis sa se mute in Bucuresti dupa ce doi dintre prietenii sai, unul roman si un altul cu mama romanca, i-au vorbit frumos despre tara. “De asemenea, am cunoscut multi romani in timp ce lucram la Ubisoft, care veneau sa ne ajute la Paris. Toti imi spuneau despre lucrurile minunate pe care le poti gasit in Bucuresti si da, mi-am zis ca ar fi foarte amuzat sa vin la un moment dat in vizita

Doar ca vizita s-a transformat in dorinta de a se muta pe o perioada mai lunga in Romania, dupa ce sansa a facut sa se regaseasca pe LinkedIn cu Jeremy, un prieten vechi care lucra in Romania si care se ocupa de comunitatea While42 a expatilor francezi din domeniul tehnologiei.

Am iesit [cu Jeremy] in oras, i-am spus ce idei am si el mi-a povestit despre viata lui in Bucuresti”, spune Morin. “Un pic mai tarziu, i-am zis ca planuiesc sa-mi iau o saptamana libera de la serviciu ca sa lucrez la proiectele mele si el m-a intrebat de ce nu vin la Bucuresti. Peste cinci minute, vorbisem cu managerii sa-mi iau liber si aveam biletele de avion cumparate. Sa faci ceva va avea intotdeauna mai mult impact decat sa te gandesti la acel lucru” 

Morin a petrecut o saptamana in Romania, timp in care a incercat sa descopere Bucurestiul si a trecut si pe la spatiul de co-working ImpactHub, locul in care munceste si astazi. 

Bucurestiul i s-a parut “mediul perfect pentru a avea prima experienta in strainatate, pentru a invata o noua limba si pentru a avansa cu ideile de business”. A decis sa se mute.

La scurt timp dupa, a aflat de programul Erasmus for Young Entrepreneurs, care ii ajuta financiar pe tinerii cu idei de afaceri care gasesc un mentor intr-o tara straina. Uniunea Europeana le ofera tinerilor antreprenori, prin acest program, stimulente pe o perioada de 6 luni, bani suficienti pentru traiul zilnic.

Acum, Gabriel Morin lucreaza la aplicatia sa mobila, Graphee, care ajuta comunitatile locale, ca de exemplu spatiul de co-working in care isi desfasoara el activitatea. Aplicatia le permite membrilor unei comunitati care se cunosc intre ei sa caute sau sa ofere servicii intr-un mod care sa nu fie agasant. Morin spera ca softul sa intre in faza testare in cateva luni. 

Programatorul francez a inceput recent sa invete serios limba romana si sustine ca, peste un an, se vede locuind tot in Bucuresti.