Cel mai puternic motor de cautare al momentului, Google, este primul serviciu care isi va avertiza utilizatorii in cazul in care activitatea acestora este monitorizata fara sa fie instiintati.

"Aceasta initiativa vine dupa ce compania a detectat zeci de mii de incercari de hacking din zona Orientului Mijlociu. Google vrea in acest fel sa opreasca activitatea hackerilor, care nu sunt strict orientati asupra cautarilor facute de utilizatorii de Google, ci si asupra serviciului de Mail, harti si Chrome.", scrie Daily Mail.

New York Times a publicat in aceasta saptamana prima dovada conform careia Google a inceput sa lupte impotriva hackingului, publicand un mesaj primit de un utilizator din partea companiei:

"Contul dumneavoastra ar putea fi amenintat de catre un atac informatic sponsorizat guvernamental."

Conform ziarului britanic Daily Mail, "nu este prima data cand Google detecteaza activitate online ostila cu origini guvernamentale.

Mike Wiacek, un membru al echipei de securitate de la Google, a declarat pentru Times: "Zeci de mii utilizatori noi vor primi acest mesaj in cazul in care conturile lor vor fi compromise in vreun fel.", sustinand ca majoritatea acestor atacuri informatice sustinute de autoritati guvernamentale provin din tarile Orientului Mijlociu, refuzand insa sa dea nume.

Daily Mail mai scrie: "Tari precum Bahrain, Iran si Turkmenistan au fost acuzate recent ca-si spioneaza dizidentii prin internet. Iar mai ales Iran a fost extem de activa in 'razboiul' purtat pe internet."

Sursa citata mai noteaza ca si America ar fi implicata in acest fenomen, la fel ca si aliatul strategic Israel, suspiciunile culminand odata cu aparitia virusului Stuxnet care a inchis pentru o perioada programele nucleare ale Iranului. Virusul este suspectat ca ar fi fost gandit de catre CIA si serviciile secrete israeliene.