Google este din nou acuzata de Comisia Europeana.

Comisia Europeana a acuzat miercuri Google ca a facut abuz de pozitie dominanta prin faptul ca i-a obligat pe producatorii si operatorii de telefoane mobile si tablete care opereaza cu Android sa instaleze serviciile sale, precum motorul de cautare Chrome, si nu pe cele ale altor competitori.

"Pe baza investigatiei derulate pana in prezent, consideram ca, prin comportamentul sau, Google le refuza consumatorilor accesul la o gama mai larga de aplicatii si servicii mobile si ridica obstacole calea inovarii pentru alti actori, incalcand normele antitrust ale UE", a afirmat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager.

Conform unui comunicat al Executivului comunitar, in opinia sa preliminara, Comisia considera ca Google a pus in aplicare o strategie privind dispozitivele mobile pentru a-si mentine si consolida pozitia dominanta in domeniul cautarii generale pe Internet. in primul rand, practicile respective au condus la preinstalarea Google Search si setarea acestuia ca serviciu de cautare implicit sau exclusiv pe majoritatea dispozitivelor Android vandute in Europa. in al doilea rand, practicile in cauza par sa elimine posibilitatea ca motoarele de cautare rivale sa patrunda pe piata prin intermediul browserelor mobile si al sistemelor de operare concurente. in plus, aceste practici par sa aduca totodata prejudicii consumatorilor prin ingradirea concurentei si prin restrictionarea inovarii in cadrul mai larg al spatiului mobil.

Preocuparile Comisiei sunt prezentate intr-o comunicare privind obiectiunile adresata Google si societatii sale mama, Alphabet. Transmiterea unei comunicari privind obiectiunile nu aduce atingere rezultatului investigatiei.

Telefoanele inteligente si tabletele reprezinta mai mult de jumatate din traficul pe Internet la nivel mondial si se preconizeaza ca vor avea o pondere si mai mare in viitor. Aproximativ 80 % dintre dispozitivele mobile inteligente din Europa si din lume utilizeaza sistemul de operare mobil Android, dezvoltat de Google. Google acorda licente pentru utilizarea sistemului sau de operare mobil Android producatorilor terti de dispozitive mobile.

In aprilie 2015, Comisia a initiat o procedura referitoare la comportamentul Google in ceea ce priveste sistemul de operare si aplicatiile Android. in acest stadiu, Comisia considera ca Google detine o pozitie dominanta pe pietele serviciilor de cautare generala pe Internet, ale sistemelor de operare destinate dispozitivelor mobile inteligente pentru care trebuie sa se obtina o licenta si ale magazinelor de aplicatii pentru sistemul de operare mobil Android. in general, Google detine cote de peste 90 % pe fiecare dintre aceste piete din Spatiul Economic European (SEE).

in comunicarea privind obiectiunile prezentata miercuri, Comisia sustine ca Google a incalcat normele antitrust ale UE, obligand producatorii sa preinstaleze Google Search si browserul Chrome apartinand Google si obligandu-i sa seteze ca implicit serviciul de cautare Google Search pe dispozitivele lor, ca o conditie pentru acordarea licentelor pentru anumite aplicatii aflate in proprietatea Google; impiedicand producatorii sa vanda dispozitive mobile inteligente care functioneaza cu sisteme de operare concurente bazate pe codul sursa deschis Android; oferind stimulente financiare producatorilor si operatorilor de retele de telefonie mobila cu conditia sa preinstaleze in exclusivitate Google Search pe dispozitivele lor.

Comisia considera ca aceste practici comerciale ar putea duce la o consolidare accentuata a pozitiei dominante detinute de Google Search in cadrul serviciilor de cautare generala pe Internet. De asemenea, Comisia este preocupata de faptul ca aceste practici afecteaza capacitatea browserelor mobile rivale de a concura cu Google Chrome, ingreuneaza dezvoltarea unor sisteme de operare bazate pe codul sursa deschis Android si blocheaza oportunitatile pe care acestea le-ar oferi pentru dezvoltarea unor aplicatii si servicii noi.

In opinia sa preliminara, Comisia considera ca acest comportament dauneaza in ultima instanta consumatorilor deoarece acestia nu beneficiaza de o oferta suficient de variata si astfel se franeaza inovarea.

Share articol: