Sistemul Captcha a fost conceput pentru a impiedica robotii sa acceseze diferite site-uri si sa le incarce cu mesaje de tip spam.

Printr-o cerinte simpla, Google putea deosebi acesti roboti de utilizatorii umani. Captcha presupunea transcrierea intr-o casuta a unei serii de cifre si litere care se regaseau intr-o imagine neclara.

In ultimul timp insa, acest sistem nu mai este eficient, pentru ca robotii au devenit mai inteligenti. Utilizatorii umani sunt insa enervati peste masura ca trebuie sa completeze cerinta.

Prin urmare, Google a schimbat tehnologia Captcha, astfel incat de acum inainte nu mai trebuie deloc sa interactioneze cu utilizatorii umani si sa-i oblige la diferite teste. Sistemul isi va da seama imediat daca cel care acceseaza un site este om sau robot, scrie The Independent.

De curand, Google introdusese un alt sistem, prin care utilizatorul putea sa dea pur si simplu click pe un mesaj care scria "nu sunt robot". De acum insa, nu va mai fi nevoie nici de aceasta masura de precautie.

Practic, tehnologia Captcha va deveni invizibila pentru oameni, in timp ce robotii vor fi nevoiti sa rezolve in continuare diferite teste, care le vor bloca accesul online.

In decursul timpului, Captcha a avut mai multe forme. Initial era o cerinta de a transcrie un text foarte greu de citit, apoi a presupus recunoasterea corecta a unor obiecte din imagini sau realizarea unor calcule simple de matematica.