Gigantul ia în calcul să-și retragă serviciile din Australia, după ce o lege stipulează că ar fi necesar să plătească drepturi de autor publicațiilor care apar în rezultatele generate de motorul de căutare.

Potrivit directorului Google Australia, Mel Silva, legile respective nu sunt fezabile, iar compania va fi forțată să elimine Google Search de pe piață. Legislatorii au acuzat Google de șantaj, iar senatorii australieni au susținut chiar că, dacă statul instituie un precedent, situația „s-ar putea extinde la nivel mondial”.

Guvernul susține că, din moment ce oamenii folosesc Google și Facebook pentru a citi știrile, platformele ar trebui să achite o taxă „corectă” pentru instituțiile media. Una din opt căutări realizate pe motoarele de căutare Google din Australia au legătură cu știrile, iar piața publicațiilor print a scăzut cu peste 75% în ceea ce privește investițiile în publicitate din ultimii 15 ani.

Mai mult, statisticile arată că 81% din sumele cheltuite cu publicitatea digitală în industria de știri merg la Google și Facebook, lucru care determină multe publicații să se închidă, în timp.

În replică, Google a anunțat deja că a început testarea de tip A/B pe un eșantion de 1% din utilizatorii australieni. Experimentul a vizat blocarea apariției site-urilor de știri în rezultatele motorului de căutare, dar concluziile nu au fost încă făcute publice.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: