Google sarbatoreste, luni, 81 de ani de la nasterea cantaretei si activistei sud-africane Miriam Makeba, simbolul muzicii africane si al luptei antiapartheid, denumita "Mama Africa".

Noul logo prezinta un desen stilizat, in care Miriam Makeba este surprinsa din profil, in timp ce canta la un microfon. In noul logo, imaginea artistei inlocuieste a doua litera "g" din cuvantul "Google".

Nascuta pe 4 martie 1932, in Johannesburg, dintr-o mama swazi si un tata xhosa, Miriam Makeba a devenit cunoscuta pe plan international in timpul turneului ei din Statele Unite din 1959, cand a cantat alaturi de grupul sud-african Manhattan Brothers.

In anul urmator, cand a dorit sa se intoarca in tara ei natala pentru a asista la inmormantarea mamei sale, autoritatile sud-africane i-au retras cetatenia si au interzis difuzarea muzicii sale pe teritoriul national sud-african.

In urma acestor decizii, Miriam Makeba a trait 31 de ani in exil, in Statele Unite si in Guineea.

Makeba a fost prima cantareata de culoare care a castigat un premiu Grammy, pe care l-a impartit cu cantaretul american Harry Belafonte, in 1965. De altfel, Harry Belafonte este cel care a ajutat-o pe Miriam Makeba sa intre pe teritoriul Statelor Unite in anii '60. Cei doi au fost recompensati in 1965 cu premiul Grammy pentru un album despre situatia sud-africanilor in timpul epocii apartheid.

Doi ani mai tarziu, Makeba si-a castigat notorietatea dupa ce piesa ei de succes "Pata Pata", inspirata dintr-un dans popular regional, a devenit cunoscuta in toata lumea.

Dupa eliberarea din inchisoare a lui Nelson Mandela, Makeba s-a intors in tara ei de origine, dar a trebuit sa astepte sase ani inainte sa poata sa inregistreze un nou disc. In 1996, cantareata a inregistrat discul "Homeland", care include un cantec ce descrie bucuria artistei de a se fi intors in tara natala si in care evoca lupta impotriva apartheid-ului.

 

"Mi-am pastrat cultura, muzica si radacinile. Datorita lor am devenit aceasta voce si imagine simbolica a Africii si a locuitorilor ei, fara macar sa fiu constienta de acest lucru", a declarat cunoscuta cantareata africana in biografia sa.

Miriam Makeba a decedat pe 9 noiembrie 2008, la Napoli, Italia, in urma unei crize cardiace, la varsta de 76 de ani.

Potrivit relatarilor AFP de la momentul respectiv, Miriam Makeba a decedat la putin timp dupa ce a participat, la Castel Volturno, in apropiere de Napoli, alaturi de alti artisti, la un concert antimafia dedicat tanarului scriitor al bestsellerului "Gomorra", Roberto Saviano, care a fost amenintat cu moartea de mafia italiana. In "Gomorra", Saviano introduce cititorul in imperiul Camorrei, cu traficul, sefii si clanurile ei. Cartea, tradusa in aproximativ 40 de limbi straine, a fost adaptata pentru marele ecran si a obtinut premiul juriului la editia din 2008 a Festivalului de film de la Cannes.

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Share articol: