UPDATE: Se pare ca Google mai are de lucrat la extensia Password Alert. Aceasta a fost sparta in mai putin de 24 de la lansare prin simpla indepartare a unei portiuni de cod Javascript. Din fericire, demonstratia a facut-o Paul Moore, un expert britanic in securitate informatica.

Google a lansat o noua extensie pentru browserul Chrome care sa-i protejeze pe utilizatori de atacurile de tip phishing. Aceasta se numeste “Password Alert” sau “Alerta privind parola”, pe romaneste. Extensia e disponibila gratuit in magazinul Chrome.

Noul serviciu Google te avertizeaza de fiecare data cand iti completezi parola pe o pagina de conectare care nu apartine retelei Google. Daca ai introdus parola de Gmail in alta parte decat pe domeniul accounts.google.com vei primi o alerta, in asa fel incat sa poti schimba imediat parola daca e cazul.

Nu e singurul lucru pe care il face noul serviciu. Acesta incearca sa identifice si paginile de conectare false. Password Alert scaneaza codul. HTML al fiecarei pagini pe care o accesezi si daca gaseste probleme te va anunta imediat.

Alerta nu functioneaza decat pentru Chrome si serviciile Google, in momentul in care Javascript e activat. Extensia nu functioneaza daca folosesti modul incognito. Conform Google, aproape 2% din totalul mesajelor de pe Gmail sunt tentative de phishing.