Aplicațiile false erau făcute de hackerii Hamas și aveau ca scop preluarea de date personale de la soldații israelieni.

Hackerii au conceput false profiluri pe rețelele sociale și i-au contactat pe soldați, ca să-i convingă să descarce aceste aplicații malițioase.

Printre acestea se numără o falsă aplicație matrimonială, GlanceLove, dar și una de sport, care ar fi oferit rezultatele de la Cupa Mondială, Golden Cup. 

În momentul în care aceste aplicații erau instalate pe telefonul soldaților, militanții Hamas puteau accesa de la distanță aparatele, inclusiv microfonul, camera foto și aflau date personale.

Un incident similar a avut loc anul trecut, iar de atunci oficialii israelini au introdus reguli mai stricte pentru folosirea rețelelor sociale de către soldați.

Se pare că soluția nu a fost eficientă, pentru că hackerii Hamas au recurs și anul acesta la aceeași metodă, folosind profiluri false ale unor tinere atrăgătoare, pentru a-i convinge pe soldați să descarce aplicațiile.

Totul a ieșit la iveală în ianuarie, când un soldat le-a povestit superiorilor săi o situație ciudată în care se afla.

El discuta pe Facebook și pe WhatsApp cu o fată pe nume Lina Kramer, care apoi i-a cerut să descarce o aplicație matrimonială.

Acest lucru i s-a părut suspect și astfel armata israeliană a început o investigație, cunoscută sub numele Operațiunea Broken Heart.

Imediat, oficialii au primit alte zeci de sesizări similare de la soldați, lucru care a ajutat la descoperirea celulei de hackeri Hamas, scrie Business Insider.

Autoritățile susțin că nu au fost divulgate informații importante prin această tentativă de înșelăciune, iar soldații israelieni primesc acum un instructaj special, ca să nu mai poată fi păcăliți prin asemenea metode.

Foto: Getty Images