Startup-urile tech din Europa Centrala si de Est in cautare de investitii, parteneriate de distributie, expunere media si conexiuni valoroase in industrie sunt invitate sa aplice la cea de a patra editie Startup Spotlight, competitie si program de mentorat organizat in paralel cu How to Web Conference 2015. Cele 32 de echipe finaliste vor concura pentru premiile in valoare totala de 20.000 USD oferite de IXIA, partener principal al programului, si vor beneficia de oportunitati unice de dezvoltare. Aplicatiile sunt deschise pana vineri, 30 octombrie, pe site-ul programului.

De-a lungul celor 3 editii organizate pana in prezent, Startup Spotlight a adus impreuna 96 de startup-uri tech selectionate din sute de aplicatii primite din 36 de tari. Acestea au beneficiat pe parcursul celor 3 ani de 600 de ore de mentorat si au participat la 1100+ intalniri unu la unu cu acceleratoare, investitori si profesionisti relevanti pentru domeniul lor de activitate. In plus, castigatorii competitiei au primit premii in valoare totala de 60.000 USD oferite de IXIA, partener principal al programului inca de la inceput.

Avand o rata de succes de 35%, Startup Spotlight este unul dintre cele mai eficiente programe pentru startup-uri din punctul de vedere al numarului de deal-uri incheiate. Astfel, dintre companiile care au incheiat un deal ca urmare directa a participarii in program, 12% au primit o investitie de tip Venture Capital, 34% au fost acceptate intr-un program de accelerare cunoscut la nivel international, 27% au incheiat un parteneriat strategic, iar restul de 27% au gasit un mentor sau advisor. 

Printre absolventii programului se numara unele dintre cele mai promitatoare startup-uri din ecosistemul tech european: Incrediblue, startup care a incheiat o runda de investitii Serie A condusa de Connect Ventures; MavenHut, companie care a facut recent cel mai mare exit din industria de gaming romaneasca, vanzand drepturile pentru Solitaire Arena si Solitaire 3 Arena catre RockYou; sau Axosuits, creatorii unui exoschelet medical pentru persoanele cu dizabilitati, acum in teste clinice. Iar povestile de succes pot continua: rezultatele inregistrate de participanti dupa absolvirea programului sunt prezentate in Startup Spotlight Progress Report.

„Credem cu tarie ca Startup Spotlight este printre cele mai importante evenimente care ofera intregii comunitati posibilitatea de a se implica si contribui activ la dezvoltarea spiritului antreprenorial in domeniul IT&C. Tocmai de aceea, suntem bucurosi sa sustinem pentru al patrulea an consecutiv acesta competitie,” a declarat Teodor Ceausu, Country Manager Ixia Romania.

Si anul acesta Startup Spotlight va aduce impreuna 32 de startup-uri tech care dezvolta produse cu potential disruptiv la nivel global. Programul se adreseaza startup-urilor care au mai putin de 2 ani de activitate, au dezvoltat cel putin un prototip functional al produsului si nu au ridicat finantari mai mari de 500.000 EUR pana in prezent. 

Printre investitorii pe care echipele vor avea ocazia sa ii intalneasca la Startup Spotlight in sesiuni de mentorat unu la unu se numara Max Kelly (Managing Director, TechStars London), Carlos Espinal (Partener, Seedcamp), Alan Clayton (Roaming Mentor, SOS Ventures, organizatorii programului de accelerare hardware HAX), Rune Theill (Co-Fondator, Rockstart Accelerator) sau Cedric Maloux (Managing Director, Startup Yard). Lista completa a investitorilor care vor fi prezenti la eveniment este disponibila online pe site-ul evenimentului.

„Programul Startup Spotlight este construit pentru a aduce valoare economica masurabila atat startup-urilor, cat si partenerilor implicati. Echipele finaliste beneficiaza de acces la programe de accelerare, investitori de tip angel si fonduri de investitii early stage, dar si la posibili parteneri de distributie si profesionisti cu experienta relevanta in ariile lor de interes.”, a declarat George Dita, Startup Programs Manager, How to Web.

Startup Spotlight este un eveniment dezvoltat in parteneriat cu IXIA, cu sustinerea Telekom Romania, Bitdefender, CyberGhost, Microsoft, Avangate, hub:raum, Ambasada Canadei in Romania, Mozilla si Okapi Studio, si va avea loc pe 25 – 27 noiembrie in Bucuresti. Participarea in program este gratuita, iar startup-urile sunt invitate sa aplice online pana vineri, 30 octombrie. Finalistii vor fi selectionati de un juriu de specialitate si vor fi anuntati joi, 5 noiembrie.

Startup Spotlight se desfasoara in paralel cu How to Web Conference 2015, cel mai important eveniment pe antreprenoriat si inovatie in tech din Europa de Sud-Est. Biletele de tip Very Early Bird sunt disponibile pana miercuri, 21 octombrie.