Cand am vizitat-o in Silicon Valley acum aproape un an nu am fi banuit ca ne vom revedea atat de repede cu Daniela Florescu. Omul care a scris o bucata importanta a istoriei internetului a fost prezenta in studioul iLikeIT.

Putina lume din Romania a auzit de Daniela Florescu, insa daca ati fi trait in Silicon Valley, cu siguranta ati fi auzit de ea. In 1990 a plecat din Romania in Franta, Germania si in Statele Unite ale Americii, unde a stat 16 ani. De altfel, 14 ani din viata i-a petrecut in celebrul Silicon Valley, "raiul" tuturor dezvoltatorilor de tehnologie din lume. Desi a fost 25 de ani in afara Romaniei, nu a dorit sa-si schimbe cetatenia, astfel ca si acum foloseste un singur pasaport, acela al Romaniei. A facut multe lucruri diferite in viata: a fost cercetator in SUA, a fost profesor la Universitatea Standford (un alt etalon pentru oamenii de stiinta), a tinut cursuri in Franta si a fost cercetator la Paris (Institutul National de Cercetari in Informatica), apoi a devenit antreprenor. A lucrat la companii mari precum Oracle, unde a facut parte din echipa de "special projects"("proiecte speciale", trad.), un fel de laborator secret unde se puneau in practica ideile noi.

"25 de ani eu nu am facut decat baze de date, iar la un moment dat am zis ca vreau sa schimb complet domeniul de activitate", spune Daniela.

In noul ei proiect pe care l-a lansat in calitate de antreprenor la Cluj, in Romania, este vorba despre o tehnologie care foloseste un avatar (o imagine virtuala) pentru a ajuta un utilizator sa probeze virtual o haina pe care doreste sa o cumpere. Cu ajutorul inginerilor romani, este creat modelul fizic 3D al persoanei respective si, separat, modelul 3D al hainelor. Apoi, cele doua sunt imbinate, iar utilizatorul isi poate vedea avatarul plimbandu-se pe monitor, imbracat in hainele dorite. Avatarul poate fi controlat in orice directie si se misca in ce fel doreste utilizatorul, ca si cum ar proba cu adevarat o haina.

"Eu am trait la Paris 12 ani si cand am ajuns in Silicon Valley am fost foarte surprinsa ca 'fashion'-ul este destul de primitiv. Ma tot intrebam, oamenii acestia sunt cei mai bogati din lume, cum se poate..?" - spune Daniela Florescu.

In viitorul foarte apropiat, orice femeie isi va face 2-3 poze, isi va face masuratorile, iar apoi va putea proba orice haina dintr-un magazin online, care a fost in prealabil ... scanata.

Avatar www.tulemod.com

"Ma gandeam ca sunt atatea locuri in lume in care oamenii ar vrea sa incerce o rochie mai de calitate, insa nu au acces la ea fizic, pentru ca nu exista magazin fizic. Un spatiu virtual in care oamenii sa aiba acces la toate hainele din lume. Haine care exista fizic deja in magazine sau haine care sunt doar desenate pe hartie. Daca avem tiparul 2D putem sa le coasem digital si sa aratam.." - mai spune Daniela Florescu.

Aceasta tehnologie se poate aplica si in alte domenii: sedinte virtuale, intalniri de afaceri virtuale, etc.