O imagine extrem de asemanatoare cu aceea a pasarii de pe logo-ul retelei sociale Twitter, dar cu o vechime de aproximativ 35.000 de ani, a fost gasita de arheologi francezi scrijelita pe piatra, relateaza Huffington Post, pe baza unui studiu publicat in Journal of Archaeological Science Reports.

Descoperirea a fost facuta cu cativa ani in urma, in timpul unor sapaturi arheologice in dolina Cantalouette, din apropiere de Bergerac, in departamentul Dordogne, din sud-vestul Frantei, de catre o echipa de specialisti de la Institutul National de Cercetari Arheologice Preventive (INRAP). Obiectul se afla intr-un atelier de prelucrarea a silexului, in care oameni preisotrici produceau lame, a explicat institutul.

Silexul pe care este gravata pasarea in zbor a fost analizat recent in Spania, stabilindu-se astfel ca micuta opera de arta - cu dimensiuni de 5X5 centimetri - apartine culturii Aurignacien, de la inceputul Paleoliticului superior (39.000- 28 000 de ani in urma). Se considera ca in aceasta perioada a venit, in Europa centrala si occidentala, omul modern din punct de vedere anatomic.

Reprezentarea ''foarte stilizata'' a pasarii a fost realizata cu ajutorul unor unelte din piatra, a explicat Laurence Bourguignon, arheolog de la INRAP specializat in preistorie.

''Lucrarea difera fundamental de alte exprimari artistice din acea perioada, cum ar fi cele din pestera Chauvet, intrucat nu a fost facuta pentru a dura'', a subliniat INRAP, adaugand ca acest aspect arata ca manifestarile artistice ale vremii nu erau ''legate in exclusivitate de intarirea legaturilor sociale si a credintelor, fiind uneori expresii creative efemere, care aveau caracter ludic. Cine stie daca nu cumva, talentatul sculptor din Paleolitic nu a creat silueta de pasare numai si numai pentru a-si invinge plictiseala?", s-a intrebat, retoric, Laurence Bourguignon.

Sursa: AgerPres