ISU a început să testeze noul sistem de avertizare în timp real a populației, prin intermediul telefonului mobil.

Măsura este menită să alerteze din timp persoanele aflate în pericol, în cazul producerii iminente de dezastre naturale (inundații, alunecări de teren, furtună) sau atac terorist.

Alerta nu va fi trimisă și în caz de cutremur, pentru a nu crea panică în rândul populației.

Deocamdată, sistemul este testat printr-un mesaj de probă. Testele au început vineri, în București și județul Ilfov, iar de luni a început și testarea la nivel național.

Acesta este mesajul pe care îl primesc utilizatorii pe telefonul mobil:

Mesajul este transmis automat, apare instantaneu pe ecranul telefonului și este însoțit de un sunet de alarmă destul de puternic, care se oprește doar după ce mesajul este citit.

Avantajul noului sistem este că permite transmiterea mesajului de avertizare de tip Cell Broadcast chiar și atunci când rețelele de telefonie mobilă sunt blocate.

În plus, mesajele ajung și la telefoanele aflate în roaming și se pot repeta la anumite intervale de timp.

Cei care vor să beneficieze de noul sistem RO-ALERT pe telefonul mobil trebuie să facă anumite setări, în funcție de telefonul pe care îl au.

Pe platforma www.ro-alert.ro poți găsi toate informațiile necesare pentru configurarea telefonului.

Unele telefoane sunt configurate automat pentru a primi acest tip de mesaje. Pentru alte modele este nevoie doar de un update al sistemului de operare.

Mesajul folosește tehnologie de tipul Cell Broadcast, astfel încât ISU nu are nevoie să știe numărul de telefon pentru a trimite alerta.

Aceasta se transmite automat, prin unde radio, dacă telefonul se află în apropierea unei zone care va fi afectată de calamitate.