Conform unei jurnaliste de la Slate, Jessica Winter, Instagram este o sursa de gelozie si de depresie pentru utilizatorii care "rafoiesc" albumele altora si observa de "viata frumoasa" duc acestia. Jurnalista americana a vorbit cu experti in comunicare si profesori de psihologie pentru a studia mai bine efectele pe care le produce reteaua in randul utilizatorilor sai.

Cum o fotografie face mai mult decat o mie de cuvinte, e mai mult decat clar ca persoanele care "se plimba" printre postarile de pe Instagram sunt mai influentabile decat statusurile de pe Facebook sau postarile pe Twitter. Cu toate acestea, fotografiile "nu spun adevarul" intotdeauna, adica, daca un cuplu posteaza fotografii din locuri frumoase in care au fost in vacanta, nu inseamna ca in acea vacanta n-au avut loc si certuri.

Un mai vechi studiu efectuat in Germania arata ca Facebook este reteaua care ii face pe utilizatori sa se simta izolati sociali si foarte tristi. Sursa tristetii o reprezinta, ca si in cazul Instagram, postarile celorlalti.