Romtelecom si Cosmote Romania vor construi o retea telecom de acces la Internet de mare viteza in 783 localitati fara acoperire pentru astfel de servicii, valoarea proiectului ridicandu-se la 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro), anunta Mediafax.

Cele 783 de localitati sunt situate in 35 de judete si includ 137.000 gospodarii si 400.000 locuitori.

"Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezinta calea sigura spre imbunatatirea conditiilor de viata, atat local, cat si la nivel national. Din acest motiv, ministerul a prioritizat proiectul RoNet si implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri nerambursabile de 84 milioane de euro. Romania este astazi mult mai aproape de standardele pe care si le propune Uniunea Europeana prin Agenda Digitala, parte a strategiei Europa 2020", a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, intr-un comunicat comun al Romtelecom si Cosmote Romania remis MEDIAFAX

"Vrem sa livram romanilor mijloacele prin care sa experimenteze beneficiile serviciilor telecom si astfel sa devina conectati cu intreaga lume", a spus Beckers.

Licitatia a fost organizata pentru 783 localitati, impartite in sapte zone geografice. Romtelecom a fost desemnat castigator pentru patru dintre regiuni, iar Cosmote Romania pentru celelalte trei.

Pentru cele patrtu zone, Romtelecom va primi aproximativ 37,2 milioane de euro, iar Cosmote Romania aproximativ 27,9 milioane de euro, se mai spune in comunicat.

Potrivit contractului, Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) va concesiona lucrarile companiilor castigatoare pentru o perioada de 18 ani.

In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea, operarea si mentenanta infrastructurii care, dupa 18 ani, va ramane in proprietate publica si va fi disponibila pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Potrivit datelor disponibile pe www.e-licitatie.ro, la licitatie au mai depus oferte si asocierile Direct One-Electrogrup si UPC Romania-Deloitte Audit-Connection Consulting.

Contractul a fost semnat pentru suma de 365,8 milioane de lei, TVA inclusa (83,1 milioane euro). Prin anuntul de concesiune, publicat pe www.e-licitratie.ro in noiembrie 2013, valoarea contractului a fost estimata la 369,5 milioane de lei, TVA inclusa.