Compania Nokia și-a adjudecat un contract NASA, în valoare de 14,1 milioane de dolari, dedicat amplasării unei rețele celulare de Internet pe Lună. Grantul face parte dintr-o serie mai mare de contracte cu o valoare totală de 370 de milioane de dolari, acordate de Agenția Spațială Americană pentru a stimula evoluția tehnologică și dezvoltarea pentru explorare spațială.

Planul Nokia este acela de a construi o rețea 4G/LTE și, în final, de a face trecerea către 5G. Acesta va fi „primul sistem de comunicații LTE/4G din spațiu”, se arată în anunțul NASA.

„Sistemul ar putea suporta comunicațiile cu suprafața lunară la distanțe mai mari, viteze crescute și ar putea oferi o fiabilitate mai mare decât actualele standarde”, arată anunțul.

Departamentul de cercetare al Nokia, Bell Labs, a oferit ceva mai multe detalii printr-o postare pe Twitter. Compania intenționează ca rețeaua să suporte operațiuni wireless ale roverelor, inclusiv navigație, dar și streaming video. Aceasta este construită pentru a fi compactă și eficientă, fiind realizată special pentru a rezista la temperaturi extreme, radiații și la condițiile de vid din spațiu.

Potrivit UPI, NASA a transmis și că rețeaua va fi extinsă inclusiv la navetele spațiale și că va ajuta la dezvoltarea tehnologică pe Lună. Deși nu există detalii concrete referitoare la momentul în care acest proiect va deveni realitate, toate evoluțiile converg către momentul 2028, pe care NASA l-a setat ca reper pentru a avea deja o bază stabilită pe Lună. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: