In Statele Unite ale Americii, industria IT a inceput sa recruteze tineri din liceu, pe fondul lipsei acute de specialisti. Si in Romania, elevii au sansa sa afle cum functioneaza o firma de IT sau cum isi pot incepe o afacere.

Companii mari americane precum Facebook sau LinkedIn le ofera tinerilor de liceu stagii bine platite pe perioada verii. Inainte sa aiba voie sa conduca o masina, pustii primesc salarii de peste 6.000 de dolari dolari pe luna, o suma care depaseste chiar si castigul mediu din SUA.

Corporatiile apeleaza la adolescenti pentru ca a devenit dificil sa gaseasca studenti sau specialisti pentru joburile din domeniul IT. Facebook a inceput anul acesta sa primeasca elevi de liceu in practica, iar la LinkedIn programul acesta are deja doi ani.

Pentru tinerii din Romania posibilitatile nu sunt atat de vaste, insa si companiile mari de la noi, caMicrosoftIntelOracleFreescale sau Ubisoft, se implica tot mai mult in educatia elevilor si le arata cum functioneaza piata muncii si ce trebuie sa faca la un job. Intre timp, si unele scoli romanesti au proiecte cu Firme de Exercitiu, prin care liceenii invata sa puna bazele unei afaceri proprii.

Roberto Tamas din Onesti, “CEO” la 17 ani

Unul dintre tinerii romani care au avut parte de o experienta asemanatoare cu munca efectiva intr-o companie este Roberto Tamas. El a participat la un program sustinut de Microsoft, in care mentori din interiorul multinationalei le-au explicat tinerilor cum se creeaza si se vinde o aplicatie. Roberto si colegii lui au realizat o alarma inteligenta pentru Windows Phone si au fost organizati pe departamente: design, dezvoltare si marketing.

Roberto Tamas

Muncind la aceasta aplicatie, Roberto si-a dat seama ca nu-si doreste de fapt sa fie programator, ci mai degraba ar prefera sa se ocupe “de gandirea unor proiecte si de cum acestea ar trebui sa functioneze”.

Elevul spune ca proiectul din cadrul Opening Opportunities l-a ajutat sa se pregateasca pentru un job adevarat. “Am observat diferenta dintre membrii echipei care au mai lucrat individual in proiecte in afara scolii si cei care nu au mai lucrat. Cu cei ce au mai lucrat comunicam mai usor, probleme pe care le intampinau se rezvolvau mult mai rapid, le tratau cu calm, ba chiar cautau sa le rezolve singuri folosind alternative. Pe cand cei care nu au mai avut experinte in afara scolii intampinau probleme la fiecare pas. Comunicarea cu acestia era dificila si lucram cu greu”, spune Roberto.

 

 

Cei mai buni tineri ajung sa fie angajati

Cea mai mare firma de recrutare IT&C din Romania, Brainspotting, ii da dreptate tanarului CEO. In general, absolventii fara niciun gram de experienta si fara sa aiba macar un internship au practic “sanse nule” sa se angajeze. Programatorii au insa noroc. Meseria e foarte cautata pe piata muncii si creste probabilitatea sa isi gaseasca un job bun. La fel se intampla cu toti absolventii facultatilor tehnice.

Maria Hostiuc, Senior IT&C Recruitment Consultant la Brainspotting, spune ca internshipurile sunt o cale buna pentru a suplini lipsa de experienta. In plus, pot deveni usor un job permanent. “Procentajul celor care ajung angajati poate fi undeva la 50%, daca internii studenti au o evolutie buna si sunt interesati sa continue in directia in care au urmat internshipul. Exista cazuri in care candidatii sunt foarte bine pregatiti, insa descopera pe parcurs ca nu isi doresc sa continue in acel domeniu”, spune Hostiuc.

Maria Hostiuc

 

Atunci cand vor tineri pentru un internship, companiile se uita la 3 aspecte. “Cauta tineri pasionati de ceea ce studiaza. De asemenea, foarte importanta este atitudinea, orientarea spre obiective care pot fi indeplinite si abilitatile de comunicare. Un alt factor de importanta majora este implicarea anterioara a candidatilor in diverse proiecte”, spune Maria Hostiuc.

MICROSOFT: Cheia pentru succesul industriei e crearea de oportunitati pentru tineri

Todi Pruteanu, Business Strategy Manager la Microsoft Romania, afirma ca in ultimul an, compania sa a interactionat cu sute de elevi de liceu la scolile de vara si in Saptamana Scoala Altfel. De baza este insa programul Opening Opportunities, care isi doreste sa ajute la crearea de sanse pentru tineri, in special pentru cei care isi doresc o cariera in IT.

Prin Opening Opportunities am ajuns la 1560 de elevi instruiti in evenimente. Cu tot cu celelalte programe am trecut lejer de 2.000 de elevi de liceu”, spune Pruteanu. Programul e organizat deTechSoup si a pornit cu un grant de 50.000 de dolari de la Microsoft. Mentori si-au dedicat si cate 4 zile din program pentru a sta de vorba cu elevii, iar aceasta activitate “se apropie mult de calitatea asteptata la un program de stagii”, spune Pruteanu.

Todi Pruteanu

Compania sustine si platforma Virtual Academy, cu ajutorul carea cateva mii de specialisti romani au acces gratuit la training de tehnologie.

Influentam in continuare 50% din locurile de munca din industria IT si cat de pregatiti sau disponibili sunt specialistii este o prioritate pentru noi”, mai spune managerul.

Prin initiativa Microsoft YouthSpark, o reteta pe care o propunem este participarea la scara larga a industriei in practici de educatie non-formala cu scopul de a crea competente practice in randurile tinerilor, in parteneriat si in completarea a ceea ce se intampla in sistemul educational”, mai spune Todi Pruteanu.

Nexters.ro si OpeningOpportunities.ro sunt site-urile pe care tinerii pot gasi informatii despre viitoarele programe.

ORACLE a instruit 99.000 de elevi de liceu in ultimul an

Programele de internship pentru liceeni sunt deocamdata o practica mai putin intalnita in tara noastra, motiv pentru care, in colaborare cu Ministerul Educatiei derulam programe specifice pe parcursul anului scolar integrate in programa de liceu”, spune Dan Garlasu, Sales Director, Oracle University.

Printre programele desfasurate de compania sa se numara Scoala de Vara Oracle, la care participa 20 de tineri care doresc invete despre mediul business. Programul se va organiza anul acesta in perioada 18 august - 12 septembrie si pot participa proaspetii absolventi de liceu, dar si studentii sau cei care au terminat facultatea.

Dan Garlasu

Pentru participantii care sunt imediat disponibili pentru angajare, programul se finalizeaza cu oferte de joburi. Cei care se intorc la studii sunt asteptati dupa absolvire. In paralel, ne implicam in fiecare an in tabara cu profil de informatica pentru elevi de la Galaciuc, Judetul Vrancea. Anul acesta va avea loc un Hackathon de Java sustinut de Oracle”, spune Garlasu.

Compania sustine si Oracle Academy, iar “facultatile si liceele pot insera aceste resurse in programa proprie de informatica si afaceri, pentru a se asigura ca elevii si studentii dobandesc abilitati relevante pentru industrie”, sustine reprezentantul Oracle. In tara noastra, peste 99.000 de elevi de liceu au participat la cursurile de SQL, PL/SQL si Java pe o perioada de un an. Lectiile sunt predate la clase, in licee, de peste 2000 de profesori de IT instruiti de Oracle Academy.

Oracle Academy

La nivelul preuniversitar, compania le ofera scolilor si liceelor posibilitatea de a participa la programul Introducere in Informatica, un proiect Oracle Academy care asigura acces la pachete software de performante, medii de dezvoltare Java, pregatire practica, pregatire pentru certificare. Programul le creaza astfel elevilor participanti abilitatile IT necesare pentru a fi competitivi pe piata locurilor de munca”, mai spune Dan Garlasu.

“Materia inclusa in programul de Introducere in Informatica este menita sa le trezeasca elevilor interesul fata de programare si este recomandat pentru ciclul gimnazial si scolilor tehnice sau vocationale. Cursul se bazeaza pe Java si baze de date si include materiale de studiu individual”.

Garlasu citeaza un studiu realizat in 2013 de Manpower, care arata ca la nivel global 34% din angajatori au dificultati in a ocupa locurile vacante din cauza lipsei de personal foarte bine pregatit. In Romania vorbim de 45%.

Citeste despre ofertele companiilor Intel, Ubisoft, Freescale, pe stirileprotv.ro

Share articol: