A explicat ca numele sau este o combinatie intre "stilul lui Gucci si stralucirea lui Lucifer" si crede ca pedeapsa sa, 7 ani de inchisoare, este exagerata.

Celebrul hacker roman care a ajuns pe prima pagina a ziarelor din intreaga lume dupa ce a spart conturile de e-mail ale unor personalitati precum George W. Bush, Colin Powell si membri ai familiei Rockefeller, a acordat in aceasta saptamana un interviu pentru New York Times chiar din inchisoarea din Arad, unde ispaseste o pedeapsa de 7 ani.

Pe 22 ianuarie 2014 a inceput o vanatoare mondiala pentru celebrul si misteriosul hacker - Guccifer deja isi pierduse aroganta si incepuse sa intre in panica. Si-a spart hard drive-ul si telefonul cu un topor. Nu l-a ajutat, fiind gasite bucatile in noroi si folosite la procesul sau.

"Ii asteptam, dar socul a fost unul mare pentru mine. Este dificil sa fii hacker, dar si mai greu e sa-ti stergi urmele" spune Marcel-Lehel Lazar, cel care fusese sofer de taxi inainte sa devina cunoscut. Culmea, nu avea cunostinte in computere sau echipamente de ultima generatie, folosindu-se de calculatorul sau NEC si de telefon pentru a afla de pe internet informatii ce l-au ajutat sa sparga conturile acelor oameni.

Viorel Badea, procurorul roman care s-a ocupat de caz, a surprins cand a dezvaluit ca Lazar a ajuns atat de departe avand atat de putine unelte la dispozitie: "Nu e chiar un hacker, ci doar un tip destept care avea foarte multa rabdare si determinare". In loc sa foloseasca virusi sau viermi, Lazar a cautat informatii despre victimele sale si apoi a ghicit intrebarile de securitate. "E doar un sarman roman care a dorit sa fie faimos" a mai spus procurorul, sef al echipei de crima cibernetica in divizia de crima organizata in Romania.

A durat 6 luni pentru ca Lazar sa obtina acces la mailul Corinei Cretu, politician de 47 de ani, cea care ii trimisese poze provocatoare lui Colin Powel, fostul secretar de stat, cel care negase ca a avut o aventura cu Corina Cretu.

Guccifer, cel care este pe jumatate maghiar, admite ca s-a bazat pe ghicit. Spune ca nu a avut vreun antrenament in IT, desi a lucrat petnru putin timp la o fabrica de calculatoare: "Am fost concediat dupa 2 saptamani" a dezvaluit Lazar. Pentru a-si ascunde urmele, si-a lansat majoritatea atacurilor printr-un server proxy din Rusia. Spera sa ascunda orice urma catre Romania, unde avea deja cazier dupa ce a accesat mailurile mai multor celebritati din Romania.

Marcel Lazar era atat de increzator ca nu va fi prins, incat a postat pe un site american pe 6 ianuarie sub pseudonimul cunoscut, Guccifer: "Nu sunt ingrijorat, cred ca schimb un proxy sa ma joc niste table pe yahoo, ma joc cu familia si fiica". La o zi distanta insa, avea sa auda anuntul lui George Maior, seful SRI, care spunea ca celebrul hacker va fi prins in curand, fiind sugerat faptul ca provine din Romania. Lazar a dezvaluit ca l-a speriat si faptul ca Maior l-a descris sub numele de "Micul Guccifer", crezand ca cei care investigau cazul l-au legat pe Guccifer de Little Smoke, pseudonimul pe care l-a folosit inainte sa fie arestat in 2011.

Panicat, a decis sa distruga toate dovezile de hacking. "Stiam ca vin dupa mine. Al 6-lea simt imi spunea ca sunt inconjurat. Pierdeam controlul asupra situatiei" spune Lazar. Numai ca, in realitate, autoritatile nu stiau identitatea lui Guccifer. Nu fusese facuta legatura cu Little Smoke si nici nu se stia ca este roman. Dar suspectau acest lucru dupa ce Guccifer i-a spart emailul personal lui George Maior si a folosit contul pentru a trimite mesaje catre emailul oficial. "Era clar ca mi-a spart contul. A vrut sa demonstreze ceva, am luat totul in serios" a spus Maior. Ajutat de investigatorii americani care il cautau pe Guccifer de luni intregi, Marcel Lazar a fost identificat ca fiind Guccifer. "A facut multe greseli" a spus procurorul Badea.

Lazar spune ca si-ar fi putut ascunde urmele mai bine daca ar fi avut mai multi bani, calculatoare mai puternice. "Desigur, puteam sa fur bani de la ei" spune Lazar, incercand sa se distanteze de cei care au facut din Romania un lider global in frauda pe internet. "Nu am facut-o. Nici macar un dolar" spune Lazar, acuzat de santaj in SUA. Investigatia din Romania nu a gasit vreo dovada a vreunui santaj.

Oficialii romani spun ca Statele Unite nu au cerut extradarea lui Lazar, insa au trimit investigatori pentru a se descoperi cum a reusit sa vaneze astfel atatia oameni puternici.

Inainte sa fie de acord sa raspunda la intrebari pentru New York Times din inchisoare, acolo unde imparte o celula cu alti 4 oameni, Lazar a citit o declaratie scrisa de mana prin care el a explicat scopul hackingului. El a vorbit despre multe teorii ale conspiratiei in ceea ce priveste atacurile de la 11 septembrie, moartea printesei Diana din 1997 si planul despre un atac nuclear in Chicago in 2015: "Lumea este condusa de un grup conspirational numit Consiliul Illuminati, oameni foarte bogati din familii nobile, bancheri si industriasi din secolele 19 si 20".

Procurorul Badea spune ca fixatia lui Lazar pe asa-zisi Illuminati este o intentie de-a acestuia de a da un caracter politic dependentei sale de hacking. Lazar, in schimb, a negat vreun interes fata de celebritati, spunand ca s-a 'ciocnit' de oameni in conturile carora a intrat, fiind o lista lunga care o include pe Mariel Hemingway, autoarea "Sex and the City", Candance Bushnell, editorul Tina Brown, comedianul Steve Martin si multi altii.

Fara acces la vreun calculator in inchisoare, acum el isi varsta fobiile si teoriile conspirationale in caiete umplute cu scrisul sau mic. "In regula, am incalcat legea, dar 7 ani intr-o inchisoare de maxima securitate? Nu sunt un criminal sau un hot. Ce am facut a fost corect, desigur" incheie Lazar.

Share articol: