Am discutat cu Laurențiu Nicolae, consultant tehnic, despre modul în care noile sisteme de localizare ar putea fi introduse și în România, pentru a salva viața oamenilor aflați în pericol.

Problemele cu care se confrunta instituțiile statului român în ultima perioadă au revenit în atenția presei după tragedia din Caracal, când o adolescentă a fost ucisă deși sunase de mai multe ori la numărul de urgență 112. Apelul ei nu a putut fi localizat în timp util. Nu este însă singurul caz, primul de acest fel având loc în urmă cu mai mulți ani, când un avion SMURD s-a prăbușit în Munții Apuseni, iar victimele au fost găsite după mai multe ore de căutări, timp în care o tânără rezidentă și-a pierdut viața. Și atunci au fost probleme cu localizarea telefoanelor mobile.

Instituțiile statului par depășite de situație, deși există soluții relativ simple și destul de ieftine, care ar putea fi aplicate rapid, pentru ca aceste tragedii să nu se mai repete. Laurențiu Nicolae, un tânăr antreprenor și consultant tehnic, s-a oferit voluntar să ajute, alături de alți programatori, la implementarea în România a unui sistem avansat de localizare (AML); care funcționează deja în mai multe state europene încă din anul 2017 și și-a dovedit eficiența.

Am discutat cu Laurențiu despre tehnologiile existente în acest moment și cum ar putea ele să ajute la o localizare rapidă și precisă a unor persoane aflate în pericol.

Ce soluții există pentru ca sistemul de localizare folosit de STS să funcționeze mai eficient și care sunt diferențele între metoda utilizată în prezent și noul sistem AML (Advanced Mobile Location)?

Laurențiu Nicolae: Sistemul folosit acum de STS se bazează pe triangulație, același sistem care e folosit și de tehnologia GPS. Este un mod de-a afla poziția unui dispozitiv raportat la antena/antenele de telefonie mobilă la care se conectează telefonul respectiv în momentul apelului. În cazul GPS-ului, raportarea se face la poziția câtorva sateliți. Dacă telefonul se conectează la mai multe turnuri de telecomunicații (cunoscute și ca antene), atunci gradul de precizie al localizării este mai ridicat. Concret, turnul de telefonie lansează un ping și măsoară timpul dintre lansare și răspunsul returnat de telefon apoi pe baza unei formule geometrice se determină o arie. Triangulația folosind turnuri de telefonie are o precizie scăzută comparativ cu tehnologia GPS, oferind de obicei o arie de câteva sute de metri sau chiar câțiva kilometri, în funcție de numărul de turnuri la care se conectează telefonul.

În schimb, noua tehnologie AML se bazează pe datele pe care le colectează sistemul de operare de la modulul GPS al telefonului, pe care apoi le trimite către un endpoint predefinit prin SMS sau prin internet. Practic, atunci când apelezi un număr de urgență (112 în cazul nostru) telefonul recunoaște că e număr de urgență, activează locația și WiFi și încearcă să determine cu acuratețe cât mai mare coordonatele, pe care le trimite într-un SMS sau prin internet către un server, după care dezactivează locația și WiFi, pentru a nu consuma bateria. În cazul triangulației, rețeaua de telefonie determină o arie în care se află telefonul, în cazul AML telefonul determină locația în funcție de sateliți și rețelele WiFi aflate în raza de recepție.

Avantajele sistemului Advanced Mobile Location


Advanced Mobile Location a fost introdus încă din 2017 în mai multe state europene și a salvat viața multor personae. Cum ar putea fi implementat acest sistem și la noi în țară, care ar fi provocările și problemele care trebuie depășite?

Laurențiu Nicolae: Implementarea AML este relativ simplă. Pașii necesari ar fi următorii:

  • Contactarea EENA (European Emergency Number Association),
  • Numărul 112 e deja folosit în Europa, deci e recunoscut ca număr de urgență,
  • Stabilirea modului în care se primesc datele (SMS sau request HTTPS, adică prin internet)
  • Implementarea unor modificări minime în softul folosit de serviciul 112, pentru ca atunci când se primește un apel, în momentul în care s-a primit SMS-ul sau pachetul de date, să se afișeze pe ecranul operatorului coordonatele geografice.

Prin urmare, provocări tehnice mari nu văd să existe, singura provocare ar putea să o reprezinte birocrația și lipsa dorinței de schimbare din zona politică/administrativă. O altă provocare ar fi legată de data privacy, dar fiind un serviciu de urgență poate fi rezolvată ușor din punct de vedere legal. Nu îmi imaginez că cineva ar putea suna la 112 fără să fie de acord să i se determine locația.

Cât de eficient este sistemul AML și care ar fi costurile pentru aplicarea lui în România? În cât timp ar putea fi disponibil?

Laurențiu Nicolae: Eficiența sistemului AML este dovedită zilnic în multe cazuri în țări unde este implementat deja, cum ar fi Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Lituania, Moldova, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Slovenia, Emiratele Arabe, Marea Britanie și Statele Unite. Costurile sunt mai degrabă legate de birocrație. Costurile tehnice, din estimarea mea, nu ar trebui să se ridice la mai mult de câteva zeci de mii de euro. Din punct de vedere tehnic, timpul de implementare e de doar câteva săptămâni. Înțeleg că blocajul e în zona legală.

AML ar putea fi folosit și pe telefoane mobile de tip vechi, care nu au un sistem de operare avansat (Android sau iOS)? Sau ce alte soluții există pentru localizarea acestora?

Laurențiu Nicolae: Tehnologia AML poate fi implementată doar în sistemele Android și iOS, deci telefoanele mai vechi sau care folosesc alt sistem de operare nu pot beneficia de această tehnologie. În acest caz singura opțiune care rămâne e localizarea prin triangulație, desigur, pe lângă indiciile oferite de apelant.

AML permite localizarea telefoanelor chiar și atunci când nu există conexiune de date sau când semnalul este foarte slab? (de exemplu, cazul unor persoane care s-au rătăcit în pădure)

Laurențiu Nicolae: AML funcționează în orice condiții, chiar dacă nu există conexiune de date, pentru că poate trimite un SMS cu coordonatele către un număr predefinit. Însă trebuie îndeplinite trei condiții, pentru ca sistemul să funcționeze:

  • Telefonul să suporte tehnologia AML (toate telefoanele cu Andoid începând cu versiunea 2.3.7 și toate telefoanele cu iOS începând cu versiunea 11.3 – lansată în martie 2018),
  • Să fie în aria de acoperire a rețelei de telefonie mobilă,
  • Să se poată conecta la GPS sau să fie în raza de acțiune a unor rețele WiFi (nu trebuie neapărat să se conecteze la acestea): de exemplu, conexiunea la GPS nu se poate realiza dacă persoana care sună se află într-o peșteră sau într-o clădire fără ferestre.

Tehnologia AML este ideală în cazul persoanelor rătăcite în pădure sau pe munte, pentru că se pot obține foarte ușor coordonatele GPS, singura condiție este să aibă semnal de telefonie, pentru a putea suna. Am propus Salvamont România să implementeze această tehnologie.

Localizare prin WhatsApp


De ce credeți că AML nu a fost încă implementat și în România, deși în alte state europene este deja folosit de 2 ani și s-a dovedit a fi foarte eficient?

Laurențiu Nicolae: Motivația oficială este dată de contestațiile aduse sistemului. Nu cred că cineva contestă eficiența sistemului AML, ci mai degrabă a licitației sau a modului în care s-a decis implementarea lui din punct de vedere birocratic. Însă există și alte soluții care se pot implementa rapid, pentru a rezolva posibile crize de acest fel:

  • Posibilitatea de a trimite mesaje pe WhatsApp la 112 (există opțiunea Share location sau chiar Share location în timp real). Această opțiune ar fi foarte utilă în cazul răpirilor, dacă victima are încă acces la telefon, pentru că poate fi folosită fără a face vreun zgomot. Share location în timp real e foarte utilă atunci când victima este în mișcare.
  • Posibilitatea de a trimite SMS la 112 – foarte utilă în cazuri de răpire, atunci când victima nu poate vorbi.
  • Comunicarea numelui apelantului între rețeaua de telefonie și serviciul 112. În cazul în care victima sună la 112, iar rețeaua de telefonie ar transmite automat numele și adresa apelantului, dacă se stabilește că locuința se află în aria determinată chiar și prin triangulație, un echipaj al Poliției poate fi trimis la acea adresă chiar dacă apelantul nu spune niciun cuvânt.
  • Instalarea pe telefon a unui soft de declarare a telefonului ca fiind furat și oferirea userului și parolei cuiva apropiat. Prin softuri de acest gen, un părinte poate declara furat telefonul copilului care a dispărut, iar din acel moment telefonul începe să transmită serverului locația și poze făcute în timp real, fără ca răpitorul să observe acest lucru.

Tehnologia poate fi folosită în foarte multe feluri pentru a salva vieți, iar aici nu vorbim de proiecte SF, ci de lucruri mărunte, care sunt deja folosite în industrie pentru alte scopuri, dar care pot face o mare diferență între viață și moarte.

Share articol: