Sir Tim Berner-Lee, inventatorul www-ului si Marc Andreessen, creatorul primului browser, numit Mosaic, sunt cunoscuti oamenilor care s-au interesat de istoria internetului asa cum sunt cunoscuti si Vint Cerf si Robert Kahn, cei care in anii '70 au reusit sa faca posibila tremiterea emailurilor si conversatiile video prin internet. Louis Pouzin, al cincelea castigator al premiului pentru inovatie oferit de Regina Elisabeta a-II-a , este cunoscut pentru contributia adusa "arhitecturii" internetului.


"In sfarsit, ingineria capata o vizibilitate la fel de mare precum categoriile premiilor Nobel. Este important ca acest premiu a fost oferit de Marea Britanie, cine stie, poate pe viitor si Suedia ne va va acorda mai multa atentie", a spus Vint Cerf la primirea distinctiei.


Juriul format de 15 oameni de stiinta, printre acestia aflandu-se fizicianul Brian Cox si inginerul Alec Broers au cautat, initial, "un om sau un grup de trei oameni care sa fi contribuit la o inventie care sa aduca un beneficiu umanitatii". Pana la urma au fost alesi cei cinci pentru ca, se arata in comunicatul oficial, "populatia Terrei foloseste internetul, mai bine de 330 de petabyti fiind "traficati" de-a lungul unui an. Asta inseamna ca fiecare litera scrisa in cartile publicate pana acum a fost trimis via internet de cel putin 20 de ori".