Internetul a devenit un sistem de „divizare și inegalitate”, consideră Tim, care anunță într-un interviu acordat publicației Fast Company că a început să lucreze la un „internet paralel”.

Noul său proiect ar fi o lovitură uriașă dată giganților digitali precum Google, Facebook și Amazon, pentru că va oferi utilizatorilor mai multă confidențialitate.

Internetul paralel va fi open-source și se va numi Solid. El va oferit utilizatorilor posibilitatea de-a alege cui să ofere datele personale și cine va avea acces la ele.

În plus, utilizatorii vor putea avea acces imediat la toate documentele și datele lor - chat, muzica preferată, clipuri, documente, calendar etc, printr-o singură aplicație.

Aceasta va înlocui practic numeroasele aplicații și platforme diferite care există acum: YouTube, WhatsApp, Google Drive, Spotify, Microsoft Outlook.

Toate aceste informații se vor afla doar sub controlul utilizatorului. El va obține o identitate pe Solid și un Solid pod - unde va putea păstra în siguranță toate datele sale personale, documente, fișiere etc.

Astfel, marile companii nu vor mai avea acces la informațiile personale ale utilizatorilor, nu vor mai cunoaște adresa lor, subiectele care îi interesează sau muzica pe care o preferă.

Desigur, Solid va fi funcțional abia peste mai mulți ani, dar Berners-Lee a făcut deja primii pași în această direcție. El va lansa curând un start-up numit Inrupt, care va oferi programatorilor instrumentele necesare pentru a face aplicații pentru Solid.

Timothy (Tim) Bernes-Lee este un inginer și cercetător englez, considerat „părintele” World Wide Web. Ideea unui internet deschis și centralizat a luat naștere în 1989, când Tim lucra la CERN și avea nevoie de un nou sistem, care să-i ajute pe cercetători să comunice și să transmită mai rapid informațiile între ei.

Astfel, el a inventat practic primul browser web, iar pe 6 august 1991 a fost lansat online primul website din lume: info.cern.ch.

Scopul World Wide Web, anunțat de Tim chiar pe această primă pagină, este de o oferi întregii lumi acces la o bază uriașă de informații.

Foto: Getty Images