Hidrogelul și silicon-hidrogelul sunt două materiale diferite ale lentilelor de contact. De cele mai multe ori, persoanele care aleg să poarte lentile de contact au dificultăți în a alege între cele două tipuri de lentile. Ambele materiale au atât avantaje, cât și dezavantaje. 

Iată câteva informații care să te ajute să iei decizia potrivită!

 

Lentile de contact din hidrogel

 

Lentilele de contact din hidrogel prezintă un material de plastic cu conținut de apă ridicat. Atunci când este hidratat, materialul are o consistență moale, însă atunci când apa se evaporă materialul devine uscat și dur. Acestea sunt mai puțin elastice decât cele din silicon-hidrogel.

Lentilele din hidrogel sunt confortabile, subțiri și se adaptează suprafeței ochiului. Acestea sunt potrivite persoanelor cu ochii sensibili sau uscați care nu pot suporta materialul din silicon-hidrogel, deoarece le provoacă alergii. 

Unele persoane cred că o umiditate mai mare a lentilelor înseamnă o calitate mai bună, deoarece nu apare atât de repede senzația de disconfort. Însă ochiul trebuie să respire. Așadar, nivelul de oxigenare contează. Mai mult decât atât, nivelul de apă mai ridicat înseamnă risc mai ridicat de dezvoltare a bacteriilor.

Un dezavantaj al acestor lentile este faptul că nu permit o oxigenare optimă, mai ales atunci când conținutul de apă este mai mare. De asemenea, nu pot fi purtate timp îndelungat, deoarece odată cu evaporarea apei, devin inconfortabile. Astfel, perioada de purtare este de maxim 8 ore.

 

Lentile de contact din silicon-hidrogel

 

Lentilele din silicon-hidrogel au un material flexibil de consistență gelatinoasă. Acestea au fost create mai târziu, odată cu evoluția în sfera medicală. Lentilele de contact din silicon-hidrogel sunt moi și se adaptează perfect suprafeței oculare, datorită flexibilității crescute. Acestea sunt atât de confortabile, încât pacienții nu simt că le poartă. Nu aderă de suprafața ochiului, fapt ce previne acumulările de depuneri.

Un beneficiu adus de acest tip de lentile este gradul ridicat de oxigenare a corneei. Materialul permite o oxigenare de până la 5 ori mai mare decât lentilele convenționale din hidrogel. Acest lucru reduce riscul apariției hipoxiei cu simptomele specifice: vedere încețoșată, ochi roșii, susceptibilitate la infecții. 

De asemenea, chiar dacă apa începe să se evapore ele își păstrează consistența moale. Din această cauză, ele pot fi purtate timp îndelungat fără să creeze disconfort sau să obosească ochii. Acestea pot fi purtate încontinuu timp de 30 de zile.

Mai mult decât atât, conținutul mai mic de apă al acestor lentile diminuează riscul de a dezvolta bacterii.

Acest tip de lentile sunt recomandate și persoanelor ce prezintă leziuni oculare sau cele care petrec mult timp în fața computerului. Deși nu sunt recomandate persoanelor cu ochi uscați pentru că nivelul de apă este mai scăzut, studiile au arătat că unele persoane cu această afecțiune observă o ameliorare atunci când poartă lentile din silicon-hidrogel.

Dezavantajul acestor lentile este faptul că nu pot fi purtate de persoanele alergice la silicon. De asemenea, prețul acestora este mai ridicat.

 

Ce ar trebui să alegi?

 

Nu se poate afirma faptul că un tip de lentile este mai bun decât celălalt. Ambele  sunt de calitate și prezintă un nivel de confort ridicat. Poți apela la lentiamo pentru lentile de contact!

Alegerea lentilelor trebuie să se facă în funcție de ceea ce se potrivește ochilor tăi. Până nu încerci ambele tipuri de lentile, nu poți ști cu exactitate care sunt mai potrivite. Unii pacienți se simt mai confortabil cu lentilele din hidrogel decât cu cele din silicon-hidrogel. 

Medicul oftalmolog îți poate recomanda un anumit tip de lentile de contact, în funcție de ceea ce consideră că este mai potrivit pentru ochii tăi. 

În concluzie, lentilele de contact trebuie alese în funcție de necesitățile fiecărei persoane.

Share articol: