Site-ul endangeredlanguages.com are scopul de a imbunatati schimbul de materiale in format digital a limbilor vorbite de un numar mic de oameni: de la Navajo din Statele Unite, la Argoneza in Spania, pana la Koro din India. 

“Este o platforma online, deschisa publicului unde poti viziona si adauga materiale in limbile pe cale de disparitie”, spune Miguel Alba, directorul de marketing al Google-ului din Mexic. 

“In prezent sunt aproximativ 7.000 de limbi vorbite in jurul lumii, insa se estimeaza ca jumatate din ele vor disparea pana la sfarsitul secolului”, adauga Alba. 

Acestia spera ca limbile sa castige mai multi ani de existenta prin intermediul utilizatorilor care publica texte, video-uri, poze si fisiere audio in dialectele respective. 

“In general, limbile pe cale de disparitie ajung in punctul asta deoarece vorbitorii nu sunt vazuti ca un ochi buni si se orienteaza spre o limba mai avantajoasa din punct de vedere economic si social”, spune antropologul Francisco Barriga. 

Daca vorbitorii acestor limbi rare primesc critici pozitive in media internationala este posibil sa nu fie abandonate, adauga Barriga.


Sursa: Stirile ProTV