Facebook se confrunta cu o problema majora a setarilor personale ale utilizatorilor. Astfel, cu toate ca multi vor sa-si pastreze doar pentru ei listele de prieteni, asta nu inseamna ca ele nu mai pot fi vazute de nimeni, potrivit stirileprotv.ro.

Bresa apare la optiunea de prieteni comuni. Oricine poate vedea prietenii comuni ai altor doi utilizatori, daca unul dintre ei are setata lista ca fiind publica. In concluzie, daca unul vrea sa-si expuna toti cunoscutii, iar altul nu vrea, intaietate are primul, pentru ca Facebook vrea sa conecteze pe toata lumea in retea.

Optiunea nu este noua, dar cei de la Facebook nu vad in asta o problema grava si chiar ii avertizeaza pe utilizatori ca setarile lor depind de setarile celorlalti utilizatori. Un grup de securitate, CyberInt, s-a gandit sa analizeze cat de periculos poate fi acest lucru si a exploatat optiunea astfel incat a reusit sa reconstruiasca listele private de prieteni.

Facebook

Pentru a-si face auzita vocea, cei de la Mashable l-au luat ca exemplu chiar pe Mark Zuckerberg. Si chiar daca Zuckerberg isi tine privata lista de prieteni, nu la fel se intampla in cazul lui Chris Cox, angajat al Facebook de foarte mult timp. Cei doi sunt conectati pe reteaua de socializare si au 248 de prieteni in comun. 

Pornind de aici si comparand mai multe liste, Mashable a descoperit nu mai putin de 400 de prieteni ai lui Zuckerberg, figuri cunoscute din lumea tehnologiei, personaje de renume din Silicon Valley, inclusiv cativa directori executivi, vicepresedinti de companii si miliardari.

Previzibil, Zucerberg este prieten cu cativa membri ai consiliului de administratie din cadrul Facebook,cum ar fi Marc Andreessen sau Don Graham, dar si cu fosti angajati, ca de exemplu fostul presedinte al Facebook si cofondatorul Napster, Sean Parker.

Surpriza a venit cand s-a descoperit ca Zuckerberg este prieten si cu Robin Li, cofondatorul motorului de cautare chinezesc Baidu si al treilea cel mai bogat om din China (cu o avere de peste 11 miliarde de dolari, conform Forbes).