„Facem public faptul că browserul Chrome va începe procesul de asigurare că paginile HTTPS rulează doar descărcări ale unor fișiere sigure. Documentele care prezintă un risc la adresa securității utilizatorilor pot genera probleme mari și pot deveni instrumente ale hackerilor care, mai departe, pot căpăta acces la bazele de date ale clienților noștri”, a transmis Joe DeBlasio, membru al echipei de securitate a Chrome.

Măsura va fi pusă în aplicare începând cu versiunea Chrome 82, care ar trebui să fie lansată în luna aprilie, moment în care utilizatorii vor fi avertizați referitor la conținutul pe care urmează să-l downloadeze.

Ulterior, când va fi implementată și versiunea 83, fișierele suspecte cu extensia .exe vor fi blocate. Mai departe, Chrome 84 va permite scanarea documentelor PDF și .doc, iar fișierele audio, imaginile și clipurile vor fi și ele monitorizate odată cu Chrome 85. În final, browserul va reuși să blocheze orice fel de combinație complexă de fișiere atunci când va ajunge la versiunea 86, a cărei lansare estimativă este în luna octombrie.

„Sperăm ca în viitor să reușim să restricționăm toate descărcările din Chrome fără garanții de securitate. Această strategie face parte din eforturile Google de a face trecerea completă a developerilor pe HTTPS”, a scris DeBlasio.

Măsura va fi aplicată și versiunilor Chrome pentru Android și iOS, dar va intra în vigoare ceva mai târziu pentru platformele mobile.