Reteaua de microblogging nu doar ca ii tine pe "follower"-i la curent cu activitatea celebritatilor dar poate ajuta si la localizarea si chiar limitarea unor epidemii de gripa. Geografii sustin ca prin urmarirea mesajelor de pe Twitter se poate stabili locul unde poate izbucni o astfel de epidemie.

Ming-Hsang Tsou, profesor la San Diego State Univesity a examinat mesajele scrise pe Twitter pe o raza de 20 de km in 11 state americane in perioada iunie - decembrie 2012, cele care contineau cuvintele "flu" si "influenza" fiind cele care au fost urmarite pentru a se observa si viteza cu care sunt retransmise. Omul de stiinta a gasit similitudini intre mesajele despre "febra" si epidemiile de gripa in 9 dintre cele 11 state supuse studiului.

Metodele traditionale ajuta la detectarea si limitarea unei epidemii de gripa in doua saptamani, in timp ce noua metoda ii va ajuta pe medici sa faca aceste doua lucruri aproape instantaneu. Gripei "ii place" perioada cuprinsa intre lunile Octombrie si mai, cu un varf in luna februarie.