Micile companii au un avantaj în fața businessurilor mari și acela este o mai mare flexibilitate. Deschiderea la idei noi și implementarea de măsuri și tehnologii care să răspundă nevoilor actuale sunt doar câteva dintre aspectele de care trebuie să profiți dacă ai un IMM. Indiferent de domeniul în care activezi, numărul de angajați și de statutul pe piață, pandemia de coronavirus te obligă să faci mai mult. Nu doar în ceea ce privește măsurile de protejare a sănătății, ci și modernizarea. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să afli mai multe despre ce opțiuni ai la îndemână și cum să le folosești în avantajul tău.

Implementează soluții digitale moderne

Flexibilitatea a devenit pilonul de bază în cadrul companiilor odată cu explozia cazurilor de Covid-19 și declararea oficială a pandemiei. Mai multe companii au fost luate prin surprindere de nevoia de a implementa soluții despre care existau discuții doar în teorie și pentru care încă se pregătea terenul. Avantajul unei companii mici stă în puterea de a face față schimbării, iar o companie tânără are și canalele necesare pentru a se adapta la măsurile luate „pe repede înainte”.

Soluțiile digitale moderne, precum tehnologia cloud, oferă o deschidere mai mare spre munca în echipă de la distanță, dar facilitează și accesul clienților la produsele și serviciile oferite. Optează pentru Network Attached Storage, care te va ajuta să-ți organizezi activitatea internă dacă echipa ta muncește remote, dar și pentru a profita de un serviciu propriu de cloud. De asemenea, o astfel de soluție pentru compania ta te va ajuta să faci backup întregii activități și să eviți surprizele neplăcute. Fișierele, activitatea și toate informațiile care fac afacerea ta să funcționeze trebuie protejate prin cele mai avansate tehnologii, care te vor ajuta și să depășești perioadele dificile.

Redefinește productivitatea

Modul tradițional de a munci este supus schimbării, iar viitorul post-pandemie va pune atât companiile, cât și angajații în fața unor noi încercări. O firmă de mici dimensiuni are mai multe posibilități de a redefini productivitatea și de a depăși definiția clasică a muncii. De exemplu, deadline-urile, colaborarea între echipe și comunicarea vor influența mai mult rezultatele și relațiile cu clienții decât începerea activității la o oră fixă.

Munca în regim remote schimbă regulile în mod forțat. Părinții trebuie să-și supravegheze copiii, să-i sprijine în procesul de studiu online, iar acestea sunt doar câteva exemple. Este nevoie de o gestionare atentă a activității, însă din punct de vedere al rezultatelor imediate. Un program strict poate fi greu de respectat de acasă, mai ales când angajatorii impun și prezența virtuală permanentă. Angajații vor avea nevoie de sprijin în găsirea celor mai bune soluții, așa că rămâi la curent cu sfaturile specialiștilor în domeniu și angajează chiar un consultant în resurse umane. Schimbarea te obligă să ții pasul.

Profită de noi trenduri și provocări

Flexibilitatea unei companii mici oferă și posibilitatea de a încerca noi trenduri și de a accepta provocări inedite. O companie mare poate întâmpina probleme în ceea ce privește organizarea spre un alt obiectiv, un nou client sau o activitate diferită. În cadrul companiilor mici, în schimb, este mult mai ușor să gestionezi echipe restrânse de oameni și să-ți asumi riscuri.

Asigură-te că ai puterea financiară de a face schimbări îndrăznețe înainte de a încerca ceva nou. Este recomandat să ai mereu un plan B în ceea ce privește posibilitățile de finanțare, iar înainte de a face un pas într-o direcție nouă, găsește parteneri și investitori interesați în activitatea ta. În acest fel poți testa apele chiar și în timpul unei pandemii, când majoritatea companiilor evită să se reinventeze. Angajează oamenii potriviți și îndrumă-i în direcția corectă, bazându-te cât mai mult pe experiența lor și pe abilitatea unei companii mici de a se adapta.

Nu există o rețetă perfectă pentru adaptarea la incertitudine. Un singur lucru este clar: cu cât reușești să ieși mai repede din rutina impusă de un stil rigid de a face business, cu atât mai repede vei depăși această perioadă. Iar dacă vrei să ieși învingător, deschiderea spre soluții moderne, un colectiv vizionar și proiecte îndrăznețe te va propulsa spre succes.

Sursă foto: pexels.com