In ultimele luni, Apple s-a trezit ca unele state interzic iPhone-uri si iPad-urile. Guvernul chinez a interzis Microsoft Corp.'s (MSFT) Windows 8, dupa ce interzisese si Windows 8 pentru ca e prea scump, astfel ca majoritatea calculatoarele din guvernul chinez folosesc Windows XP. Cu astfel de obstacole s-au tot infruntat in ultima vreme companiile americane de tehnologie.

China face insa un nou pas. Agentia de presa detinuta de statul chinez, Xinhua, a dezvaluit o amenda de 137 de milioane de dolari pentru taxe. De asemenea, Microsoft trebuie sa faca si o plata preventiva de 16.3 milioane de dolari pentru a acoperi taxele de anul viitor.

Culmea este ca cei de la Xinhua nu dau numele celor de la Microsoft, referindu-se la acestia ca fiind "o companie multinationala al carui nume incepe cu M". Detaliile oferite ulterior inlatura orice indoiala ca nu ar fi vorba de Microsoft, aceasta fiind singura companie din Fortune 500 al carui nume incepe cu aceasta litere, lucru la care se face referire in comunicatul agentiei.

Comunicatul oferit de Xinhua noteaza ca subsidiarul Microsoft din China are pierderi de 326 de milioane de dolari in ultimii 6 ani. Iar China a fost sceptica in ceea ce priveste expertiza oferita de Microsoft in conditiile in care alte companii inregistrau profit. Problema acuzata de chinezi este ca Microsoft ar deturna bani care "centre operationale regionale straine" din Irlanda, Singapore si Puerto Rico.

Apple este si ea acuzata de aceleasi inginerii in Europa, fiind acuzata de o ofensa antitrust pentru evaziune fiscala. Apple a negat aceste acuzatii. Apple, Google si Microsoft au fost si in Statele Unite 'sub lupa' insa nu au fost invetigati pentru acuzatiile de evaziune fiscala.

In ceea ce priveste situatia dintre China si Microsoft, oficialii chinezi sustin ca Microsoft a recunoscut faptul ca subsidiara din China a comis evaziune fiscala, cerandu-si scuze si fiind de acord sa plateasca o amenda guvernului.