Situatia tinde sa devina una critica.

Conexiunile la Internet pareau sa fie intrerupte in Coreea de Nord, au anuntat experti in infomatica luni, la cateva zile dupa un avertisment al lui Barack Obama cu represalii americane ca raspuns la un atac cibernetic asupra Sony Pictuers, atribuit Phenianului.

Conexiunile la Internet nu functioneaza intre Coreea de Nord si restul lumii de cateva ore, fapt ce sugereaza un eventual atac, potrivit Dyn Research, o companie cu sediul in Statele Unite si specializata in aparare cibernetica.

"In general, sunt detectate intreruperi de scurta durata (din Coreea de Nord), dar niciodata probleme continue de conexiune. N-as fi surprins ca ei sa suporte la ora actuala un atac", a explicat Doug Madory, insarcinat cu probleme de internet la Dyn Research.

Washingtonul acuza Phenianul ca a lansat o vasta operatiune de piratare a retelei Sony Pictures, care a determinat compania sa anuleze lansarea prevazuta pentru Craciun a filmului "The Interview", o parodie comica despre un complot fictiv al CIA de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

La Departamentul de Stat, adjuncta purtatorului de cuvant Marie Harf a spus ca nu este in masura sa comenteze informatiile privind problemele de conexiune la internet ale Coreii de Nord.

Dupa cateva ore bune, internetul in Coreea de Nord a revenit.

Washingtonul vrea ca Phenianul sa plateasca despagubiri companiei Sony dupa atacul cibernetic

Washingtonul a apreciat luni ca este necesar ca Phenianul sa-si asume responsabilitatea celui mai grav atac cibernetic comis in Satele Unite si sa despagubeasca studiourile Sony Pictures, victima acestor atacuri, relateaza AFP.

"Daca vor sa ajute in acest caz, ei (nord-coreenii) ar trebui sa-si recunoasca vina si sa despagubeasca Sony", a declarat pentru presa Marie Harf, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, insistand asupra "increderii" Washingtonului in privinta rolului Coreei de Nord in acest "atac distructiv".

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord ca este responsabila de atacul contra Sony Pictures, care a determinat compania sa anuleze lansarea, prevazuta de Craciun, a filmului "Interviul care ucide!", o comedie despre un complot fictiv al CIA de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Harf nu a comentat insa informatii online potrivit carora conexiunile foarte limitate nord-coreene la Internet au fost puternic reduse luni, afirmand ca Statele Unite "studiaza o panoplie de actiuni" ca reactie data de atac.

"Atunci cand vom raspunde, unele raspunsuri vor fi vizibile, altele ar putea sa nu fie", a subliniat ea.

Presedintele Barack Obama a apreciat, intr-un interviu difuzat duminica de CNN, ca el "nu crede ca acesta este un act de razboi. Cred ca a fost un act de vandalism cibernetic costisitor".

Atacul, dezvaluit la sfarsitul lui noiembrie de catre Sony, a paralizat sistemul informatic al companiei si a fost insotit de difuzarea online a cinci filme apartinand studioului, unele nelansate inca, a datelor personale a 47.000 de angajati, a unor documente confidentiale ca scenariul viitorului film cu James Bond si unei serii de e-mailuri foarte stanjenitoare pentru membri din conducerea Sony.

FBI a imputat vineri acest atac cibernetic - revendicat de grupul de hackeri GOP (Guardians of Peace) - Coreei de Nord, care continua sa nege orice implicare.

Duminica, Phenianul a amenintat cu represalii Casa Alba si alte tinte americane, in cazul impunerii unor sanctiuni.

Guvernul nord-coreean "are o lunga poveste in privinta negarii responsabilitatii" actiunilor sale provocatoare, a subliniat luni Harf.

iIntrebata despre amenintarile cu represalii proferate de Phenian, ea a raspuns ca "noi indemnam Coreea de Nord sa dea dovada de retinere, sa se abtina de la orice noua actiune amenintatoare in acest stadiu".

Share articol: