Securitatea informatica nu e inca luata in serios de unele institutii si companii mici si mijlocii din Romania, este concluzia primelor 60 de zile de RO Hacked, proiect care si-a propus sa monitorizeze automat paginile de web de la noi.

"Multe site-uri ale unor business-uri mici si medii au probleme de securitate si, desi suntem in 2015, problemele de securitate de pe serverele cu Shared Hosting (servere de hosting pe care sunt tinute mai multe site-uri ale mai multor clienti) continua sa existe", spune platforma WorldIT dedicata programatorilor. 

In total, 2.305 site-uri au fost tinta cel putin unui atac cibernetic de cand a inceput monitorizarea, din 3 martie, si pana in prezent, iar 97% dintre cele afectatea rulau Linux. Cel mai popular serviciu web este Apache (60%), urmat de nginx(16%) si de LiteSpeed (14%). 

In perioada respectiva au fost atacate site-urile a 14 primarii, doua licee, 13 scoli, un spital, doua clinici, 10 firme de avocatura. Atunci cand robotul sesizeaza un atac, noteaza pagina web respectiva in raport si notifica detinatorul ei, iar recordul intr-o zi a fost de 70 de mentiuni.

RO Hacked, un proiect deocamdata la stadiul Beta, este dezvoltat de BIT SENTINEL.