Compania se va concentra pe retele, dupa achizitia Alcatel-Lucent

Nokia se reinventeaza! Finlandezii au anuntat deja achizitia companiei franceze Alcatel-Lucent pentru 15,6 miliarde de euro. In acelasi timp, se pregatesc sa isi vanda divizia de harti online HERE. Oficialii Nokia au confirmat ca sunt in cautare de posibili cumparatori pentru HERE, dupa ce ani la rand au incercat sa transforme divizia in ceva mai mult decat un simplu furnizor de softuri de navigatie pentru masini.

Microsoft, Yahoo, Amazon si producatori de masini precum BMW, Daimler sau Toyota sunt printre cei mai mari clienti pentru Nokia HERE. Din pacate, Nokia nu a reusit sa reproduca succesul pe care Google l-a avut cu Maps, iar vanzarile anuale de 970 de milioane de euro sunt afectate de pierderi de 1,24 de miliarde de euro.

Printre clientii catre care s-a indreptat Nokia se numara Citigroup, Uber si producatorii germani de masini, conform Bloobmerg. Acestia ar putea inainta oferte chiar pana la sfarsitul lunii aprilie. Divizia HERE a fost evaluata compania Sanford C. Bernstein la aproape doua miliarde de euro, de patru ori mai putin decat au platit finlandezii in 2008 pentru achizitia Navteq.

In urma cu cateva luni, Nokia a lansat si aplicatia gratuita HERE pentru Android si iOS. Aplicatia a avut un succes modest fata de rivala Maps, aproape sase milioane de download-uri, in ciuda faptului ca hartile sunt la fel de detaliate, iar functionalitatea e excelenta. Vanzarea Nokia HERE ar putea intari atat pozitia companiei si i-ar da un avantaj financiar dupa fuziunea cu Alcatel-Lucent, dar ar putea pregati si o revenire pe piata telefoanelor mobile dupa 2016.

HERE e una din cele trei unitati cu care Nokia a ramas dupa ce anul trecut si-a vandut divizia de telefonie si servicii mobile catre Microsoft pentru 5,44 de miliarde de euro. La momentul de fata, compania finlandeza are o valoare estimata de 28 de miliarde de euro si se concentreaza pe vanzarea de echipamente de retea catre operatorii de telefonie mobila din toata lumea, infrastructura, cercetare (in special in dezvoltarea tehnologiei 5G) si licentiere.

Share articol: