O nouă iluzie optică a devenit, de curând, virală pe Internet. Aceasta „îți păcălește” creierul să vadă în culori, desi, la o privire mai atentă, vei observa un detaliu esențial: fotografia este, de fapt, alb-negru.

Tehnica a fost realizată de artistul media Øyvind Kolås, care a gândit-o ca pe un experiment virtual denumit „iluzia grilei de asimilare a culorilor”. Concret, efectul este obținut prin suprapunerea unui tipar format din linii colorate peste o imagine de fundal în tonuri de alb și negru. 

„O grilă suprasaturată poziționată deasupra unei imagini în nuanțe diferite de gri, determină ochiul să perceapă fotografia ca pe una colorată”, a explicat Kolås pe pagina lui de Patreon.  

Ce se întâmplă, de fapt, în creierul nostru? Potrivit cercetătorului Bart Anderson, de la Universitatea din Sydney, această iluzie nu e una neapărat surprinzătoare: „Oamenii de știință au consacrat faptul că aceste câmpuri coloristice sunt destul de largi. Așa că grila este ‘armonizată’ cu fundalul lipsit de culoare, iar tiparul este atribuit părții respective de fotografie”, a precizat Anderson pentru ScienceAlert. 

Cu alte cuvinte, creierul nostru comprimă informația vizuală atunci când ne uităm la lucruri. Așadar, doar puțină culoare poate face o diferență uriașă. 

Kolås a experimentat și alte tehnici pentru a obține același rezultat, încercând să aplice tipare alcătuite din puncte sau linii. Și mai impresionant este faptul că felul în care funcționează această iluzie nu se aplică doar imaginilor statice. În clipul de mai jos, Kolås demonstrează acest lucru, arătând că aceeași grilă aplicată peste un video „păcălește” creierul să vadă în culori. 

Sursa foto: Science Alert / Illusory Color Remix by Øyvind Kolås 


Share articol: