TikTok a devenit un fenomen în ultimii ani, reușind să lanseze o generație întreagă de creatori de conținut tineri și influenceri pentru zeci de milioane de puști din toată lumea. Deși nu este la fel de cunoscută precum Facebook, Twitter sau Instagram, TikTok se adresează un segment de vârstă mai mic și are un potențial uriaș de a crește în viitorul apropiat.

Însă cine se află în spatele acestei aplicații? Business Insider a făcut un materiale special despre Zhang Yiming, un dezvoltator de 35 de ani din China care numai în anul 2018 a reușit să încaseze din această rețea de socializare 12 miliarde de dolari, ajungând la o avere estimată de către Forbes la 16.2 miliarde de dolari. 

În ciuda faptului că acesta a devenit al 13-lea cel mai bogat om din China, informațiile despre el sunt foarte puține. Născut în provincia Fujuan, Zhang trăiește în prezent în Beijing, a terminat Universitatea Nankai în 2005, s-a căsătorit cu iubita sa din facultate și nu au niciun copil.

Primul său loc de muncă a fost de programator pentru un startup de digital travel booking numit Kuxun, unde lucra alături de alți 50 de dezvoltatori, pentru ca apoi să plece la Microsoft.

În 2012, Zhang a înființat compania mamă care deține astăzi TikTok, ByteDance, evaluată în prezent la 75 de miliarde de dolari. Printre proiectele acestei companii se mai numără FlipChat, un rival pentru WeChat, dar și o aplicație de mesagerie video denumită Duoshan.

În 2016, TikTok și-a făcut apariția sub numele Douyin, denumire păstrată încă în China. În SUA, această aplicație este pe primul loc în topul aplicațiilor non-gaming iOS, fiind descărcată de un miliard de ori.